Popularna ali i jeftinija rješenja

Montažne kuće iz BiH sve traženije u Njemačkoj, Austriji i Hrvatskoj

22.10.2023.
u 16:48

Za devet mjeseci izvezeno montažnih kuća u vrijednosti od 104,92 milijuna KM

Koliko smo spremni pronaći slobodnu parcelu, maknuti se od grada i sagraditi kuću, primjerice, montažnu? Stručnjaci kažu da se tako može uštedjeti u novcu i dobiti na kvadratu. Ekološka održivost, lako i učinkovito zagrijavanje i hlađenje objekta, brzina i građenje po mjeri, uz cijenu i do tri puta manju od cijene kvadrata stana, samo su neke od prednosti montažnih kuća. Zapad je to odavno prepoznao, a posljednjih godina montažne kuće postaju sve popularnije i u BiH, prenosi Večernji list BiH.

Pozitivni brojevi

Da je potražnja za montažnim objektima sve veća, potvrđuju i podaci Uprave za neizravno oporezivanje BiH. Bilježe rast uvoza materijala za izgradnju ovih objekata, koji se odražava kako u kilogramima materijala tako i u cijeni. - Prošle godine uvezeno je robe u vrijednosti iznad 8,230.000 KM, dok je vrijednost ukupno uvezene robe 2021. godine iznosila nešto više od 4,814.000 KM. Ovi podaci pokazuju kako povećanje uvoza tako i poskupljenje samog materijala, ali i dalje uvjerljivo najviše uvozimo iz Turske - kazali su početkom godine iz UNO-a BiH. Prema podacima UNO-a, BiH je tijekom prošle godine u inozemstvo izvezla montažnih kuća u vrijednosti od 130,8 milijuna KM, i to najviše u Njemačku. Kad je riječ o uvozu, lani su u BiH iz inozemstva stigle kuće u vrijednosti od 8,23 milijuna KM, uglavnom iz Turske i Italije. Podaci za ovu godinu još su pozitivniji. Naime, proizvođači montažnih kuća iz BiH tijekom proteklih devet mjeseci u inozemstvo su plasirali ove proizvode u vrijednosti od 104,92 milijuna KM, što je gotovo 11 milijuna više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U istom razdoblju prošle godine montažnih kuća izvezeno je u vrijednosti od 93,74 milijuna KM. Prema podacima UNO-a BiH, ove godine za proizvođače montažnih kuća najpopularnije je bilo njemačko, hrvatsko i austrijsko tržište. Za razliku od izvoza, podaci UNO-a pokazuju da su ove godine iz inozemstva u BiH stigle montažne kuće u vrijednosti od 6,25 milijuna KM, dok su za njih godinu prije bh. građani izdvojili 5,46 milijuna KM. Tajnik Udruge šumarstva i prerade drva u Gospodarskoj komori RS-a Igor Andrić rekao je za Glas Srpske da u RS sve više poduzeća počinje s proizvodnjom montažnih kuća jer je potražnja sve veća. - Montažne kuće su mnogo jeftinije od zidanih, zbog čega se sve više ljudi, kako kod nas tako u svijetu, odlučuje upravo za njih - kazao je Andrić, prenosi Večernji list BiH.

Sve veća potražnja

Montažne kuće su, kažu proizvođači, povoljne, ekološke, tople i za kratko vrijeme useljive, a trajanje materijala je oko 100 godina. Vlasnik tvrtke koja se bavi proizvodnjom montažnih kuća "Roleks" iz Omarske Milenko Rosić kazao je da četvorni metar s temeljem u prosjeku košta oko 1050 KM. – Potražnja je mnogo veća u odnosu na prošlu godinu, a općenito, ove kuće su iz godine u godinu sve traženije. Mnogi građani se vraćaju iz inozemstva i žele ovakve kuće – rekao je nedavno Glasu Srpske Rosić. Jedini problem u poslovanju im, kako kaže, pravi to što manjka radne snage, zbog čega se ne mogu okrenuti izvozu u inozemstvo. Dodao je da brzina završetka kuće ovisi o kvadraturi. Prema njegovim riječima, za kuće do 100 kvadrata vežu se ugovorom od 90 dana, a nekada budu i prije gotove. Građani se najčešće odlučuju za kuće do 50 kvadrata. Pune ruke posla imaju i u banjolučkom poduzeću "Berić". – U posljednje vrijeme, kako su skočile cijene struje, drva, plina…, vlada veliko zanimanje za niskoenergetske kuće, jer su one utopljene i nemaju vlagu te se prave od najsuvremenijih materijala – rekao je vlasnik ove tvrtke Dragan Berić, prenosi Večernji list BiH. Nakon pandemije koronavirusa, kako kaže, mnogi su se okrenuli prirodi pa ovakve kuće prave na selu. Dodao je da se cijene nisu mnogo mijenjale, pa je za kuću od 100 kvadrata u prosjeku potrebno odvojiti od 70.000 do 90.000 KM. Stabilizirale su se, kako kaže, i cijene materijala, ali problem s nedostatkom radne snage je konstantan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije