Ljubuški

Monografija župe Klobuk i predavanje Ante Čuvala

03.02.2016.
u 07:15

U sklopu programa obilježavanja Dana općine Ljubuški, u Gradskoj vijećnici predstavljena je monografija “Župa sv. Marka u Klobuku”, autora fra Roberta Jolića. O knjizi su govorili Ivica Šarac, profesor na Filozofskom fakultetu u Mostaru, i njezin autor fra Robert Jolić. Dr. Ivica Šarac je predstavio osnovne značajke monografije koja je podijeljena u šest poglavlja s opsegom od 472 stranice većeg formata, a sadrži 733 bilješke, 331 fotografiju, sedam zemljovida i 26 tablica sa statističkim podacima. To govori o ozbiljnosti posla koji je autor obavio u pripremi i izradi knjige, koja je veliko djelo ne samo obujmom nego i uloženim trudom, istaknuo je dr. Ivica Šarac. U prvom poglavlju napravljen je pregledan prikaz opće povijesti Ljubuškog s naglaskom na klobučki kraj, od pretpovijesti do pred kraj osmanskog razdoblja, odnosno do početka osamostaljivanja župe Klobuk, odvajanjem od stare župe Veljaci 1873. godine. U drugom poglavlju govori se o toj staroj župi Veljaci ili staroj župi Ljubuški, na temelju podataka iz različitih vrela i izvješća, posebice makarskih biskupa i bosanskih apostolskih vikara, piše Večernji list BiH

Životopisi

Treće i četvrto poglavlje čini glavni, sržni dio monografije i posvećen je osnutku župe, njezinu materijalnom i duhovnom razvoju, demografskim kretanjima sa statističkim podacima iz župnih matica. Obrađen je i problem iseljavanja kao i klobučka rodoslovlja, prikazana sva groblja u župi te poimenični popisi žrtava Prvog, Drugog i Domovinskog rata. U petom poglavlju su životopisi svećenika, redovnika i časnih sestara rodom iz župe te svih župnika i kapelana koji su djelovali u župi. Kao posebna zanimljivost predstavljeni su podaci o najpoznatijim Klobučanima: jednom kandidatu za blaženika, dvojici ustaša i dvojici komunista. Šesto poglavlje tematizira školstvo u Klobuku.

Predavanje

Uslijedilo je predavanje Ante Čuvala pod naslovom “Nova Vlada u Republici Hrvatskoj i hrvatska dijaspora – Nove nade i mogućnosti”. Čuvalo je bio dio hrvatske političke emigracije u koju je otišao kao mladić, a u Ljubuški se vratio 2009. godine. U SAD-u je bio sveučilišni profesor i dobar je poznavatelj tematike o kojoj je govorio. Istaknuo je da sve dosadašnje državne tvorevine i njihovi režimi nisu imali odgovarajući i pravi odnos prema hrvatskome iseljeništvu, te da su “s dolaskom nove hrvatske države i tijekom Domovinskoga rata odnosi cvjetali, a poslije su se ohladili”. - Prošla Vlada je imala vrlo malo sluha za Hrvate vani. U njihovim mozgovima je ostalo puno toga starog o hrvatskoj emigraciji, nisu znali kako se postaviti, kako to iskoristiti, nisu znali što će s nama. A i iz iseljeništva je bilo nepovjerenje - to su ostaci komunizma, starih režima, tu imate ljudi koji su bili dio KOS-a, UDBA-e i vrlo je teško uspostaviti neke dobre, srdačne i prisnije odnose. Nadam se da će nova hrvatska Vlada imati sluha za uspostaviti ozbiljne, zdrave, trajne i stabilne odnose s hrvatskim iseljeništvom, rekao je, uz ostalo, Ante Čuvalo.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije