BOZANIĆ NA MISI ZA DOMOVINU:

Molite se Bogu da izgradimo Domovinu po mjeri zajedničkog dobra

BOZANIĆ
Pixsell
25.06.2016.
u 14:52

Zagrebački nadbiskup, kardinal Josip Bozanić, služio je u crkvi sv. Marka misu za domovinu u povodu Dana državnosti Republike Hrvatske.

U propovijedi je vjernike pozvao na molitvu za domovinu i nastojanje na njezinoj izgradnji po mjeri zajedničkoga dobra svih koji u njoj žive, nazivajući hrvatsku državu velikim povijesnim napretkom i trajnom obvezom.

Domovina će biti onakva kakvi smo mi, a treba je nastaviti graditi, ni po čijoj mjeri osobnoga interesa, nego samo po mjeri zajedničkoga dobra svih ljudi koji u njoj žive. Zahvala Bogu za hrvatsku državnost i čestitka svima na njezinu jubileju neka se slije u molitvu Bogu da u Hrvatskoj bude mjesta za sve ljude i opcije koje joj žele dobro, da nestane podjela, da poraste odgovornost na svim razinama, da ne pokleknemo pred interesima velikih i napose da ponovo otkrijemo ljubav koja spaja ovaj narod i sve stanovnike ove zemlje, pozvao je kardinal Bozanić, prenosi HRT.

Naglasio je da su se vjernici, unatoč svim teškoćama s kojima se Hrvatska suočava, okupili da zahvale Bogu za državnost i slobodu koje su nam, po žrtvi prolivene krvi hrvatskih branitelja, unatoč progonima i rušenjima te tegobnom putu demokratskoga dozrijevanja, darovane živjeti posljednjih četvrt stoljeća.

Ocijenio je da su u Hrvatskoj u proteklih 25 godina sažeti različiti osjećaji, od ushita, sebedarja, vrijednosti i pobožnosti do nastojanja oko zajedničkoga dobra. Ali jednako tako u tih 25 godina u Hrvatskoj susrećemo i gorke trenutke sebičnosti i razdora, izdaja i podjela, nepoštovanja drugog čovjeka i vlastite domovine, previše površnosti i kratkovidnosti, grubosti i neosjetljivosti, ucjena, zanemarivanja i izazivanja Boga nevjernošću, upozorio je kardinal.

Vjernike je pozvao da se ne odaju beznađu, nego da se mole za domovinu.

Upozorio je kako hrvatsko društvo opterećuje neprestano vraćanje na teme prošlosti, Drugom svjetskom ratu i poraću, fašizmu i onome što se predstavlja pod pojmom antifašizma. Ocijenio je kako se time ne treba baviti politika, nego znanstvene institucije, ali i upozorio kako je u Hrvatskoj još prisutan strah od činjeničnog i znanstvenog istraživanja tog razdoblja. Oni koji ne dopuštaju da o tim događajima govore činjenice, dokumenti i znanstvena istina unose stare podjele u hrvatsko društvo i zarobljenici su sljepila koje suvremenu Hrvatsku ne otvara budućnosti, ocijenio je kardinal.

Upozorio je i na nove nasrtaje na lik i djelo kardinala Alojzija Stepinca. Njega neki smatraju prijetnjom do te mjere da mu se ni ime niti časno djelovanje ne smiju u svijetu valjda ni spomenuti. Dobro vidimo da ne može biti problem u njegovu djelovanju o kojemu je svoj sud dala ne samo povijesna ekspertiza, nego i samo nebo. Jedini je problem to što blaženi Alojzije predstavlja za Hrvatsku danas, ustvrdio je.
Poručio je, međutim, kako je Bog već proslavio svetost blaženog Alojzija i tko god ide protiv njegova lika, ide protiv Boga, a to je, kaže, bitka koju nitko ne može dobiti.

Uz brojne vjernike, na misi za domovinu bili su i predsjednici hrvatske države, Sabora i Vlade, Kolinda Grabar-Kitarović, Željko Reiner i Tihomir Orešković, te predstavnici Hrvatske vojske, policije i braniteljskih udruga

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije