Zarobljeni u snijegu

‘Molimo se da izađemo živi i zdravi’

10.01.2019.
u 08:00

- Molimo se Gospi Snježnoj da nam se smiluje, da izađemo živi i zdravi iz ovog austrijskog mjesta - javili su turisti iz Hrvatske koji se nalaze u Warth-Schröcken u Voralbergu. Snježno nevrijeme poharalo je Europu, a do sada je život izgubilo najmanje 14 ljudi, najviše u Austriji i Njemačkoj - njih 10, piše Večernji list BiH. 

Snijeg ne prestaje padati, a posebno je teško u Austriji gdje vlada pravi snježni kaos. Snijeg je na nekim mjestima napadao više od tri metra, a zarobljeni su ostali brojni mještani, ali i turisti. Prognoze nisu nimalo optimistične, idućih dana snijega bi trebalo pasti još tri metra.

Ne prestaje padati

Najviše su pogođeni Voralberg, Tirol, Salzburg i brda u Gornjoj Austriji i Štajerskoj. Lavinama je posebno pogođena turistička regija Dachstein s mnogim skijalištima. Na nekim mjestima snježni nanosi iznose i do 10 metara. U Štajerskoj je u utorak popodne proglašen najviši stupanj opasnosti od lavina. Neka mjesta su odsječena zbog snijega, a helikopteri im ne mogu dostavljati hranu i vodu zbog nevremena. Ostali su i bez struje, a police lokalnih trgovina doslovno su prazne. - Turisti koji napuštaju mjesto, odlaze u organiziranom konvoju. Ispred automobila su ralice, vatrogasci i prva pomoć, pa turisti, na kraju konvoja opet bager i prva pomoć s vatrogascima - rekao je za eBrod Boro Vergaš koji se zatekao u austrijskom Obertauernu. Ledeni val pogodio je i ostatak Europe. Snažan snijeg u Grčkoj prouzročio je ogromne probleme u prometu, pa su se čak i zrakoplovi morali preusmjeravati. Snijeg nije zaobišao ni BiH, kao ni ostatak regije. U BiH je najteža situacija u selima oko Srebrenice. Mještani planinskih sela, pedesetak kilometara od Srebrenice, javljaju kako su tri tjedna odsječeni od grada, da su zalihe hrane, drugih potrepština i lijekova pri kraju, a ostali su i bez struje. Veliki snijeg i nanosi viši od metra onemogućavaju im bilo kakvu prohodnost do susjednih kuća. Zalihe hrane i lijekova na izmaku su te strahuju zbog teških bolesnika koje ne mogu evakuirati. Ima kućanstava koja nemaju najosnovnije prehrambene artikle jer nisu imali novca kako bi pravodobno sebi osigurali velike količine hrane.

Situacija u regiji

Snijeg je pao i u Mostaru, kao i u ostatku Hercegovine, gdje se takvo nešto ne događa svake godine. U utorak navečer Hercegovina je navukla “bijeli pokrivač”. I dok je navečer prizor odisao idilom, isto ne možemo reći i za srijedu ujutro. Naime, snijeg, iako visok svega nekoliko centimetara, izazvao je prometni kaos, što je bio slučaj na cesti Mostar - Široki Brijeg gdje je jedno vrijeme promet bio i u prekidu. - Probleme na Žovnici stvaraju šleperi bez zimske opreme - rekao je za Bljesak.info Tomislav Šego, voditelj Tehničke ispostave Mostar Cesta d.d. Mostar, zaduženih za održavanje ove prometnice. Prema njegovim riječima, ova služba na terenu je bila sa šest vozila. - Prometnica na Žovnici je bila očišćena, no teretna vozila bez zimske opreme su napravila zastoj - kazao je Šego. Najviše snijega u HNŽ-u palo je u sjevernom dijelu, odnosno Konjicu i Prozor-Rami, po 30-ak cm, dok je u Mostaru palo 10-ak cm, a koji se tijekom jučerašnjeg dana polako topio. Snijeg je zabijelio i sami jug HNŽ-a, odnosno Neum. Tijekom utorka i srijede ujutro u Livnu je napadalo oko 40 cm snijega. U HBŽ-u na snazi je bila i zabrana prometa priključnim vozilima na planinskim prijevojima, a na magistralnoj cesti M-15 Livno - Šujica za vožnju je nekoliko sati bio obustavljen promet za teretna vozila. Da bi se zabrana poštovala, pobrinuli su se policijski djelatnici koji su na punktu u mjestu Begovača, svega 3 km od Livna, kontrolirali promet i zaustavljali “teretaše”.

U podnevnim satima cestovna operativa, posipni materijal i temperature iznad nule učinili su svoje. Olakšalo je to i kretanje livanjskim divljim konjima koji su se s Kruga spustili do samih kuća u selima Zagoričani i Potočani, a što je, opet, uvjetovalo i probleme vozačima budući da ih potreba za solju svako malo dovodi na prometnicu koja vodi od središnje Bosne, preko Livna do Splita. A kad smo kod Dalmacije, i nju je u noći s utorka na srijedu prekrio snježni pokrivač. Jučer je gotovo cijela Dalmatinska zagora osvanula pod debelim snježnim pokrivačem. Najviše snijega palo je u okolici Imotskog i Vrlike gdje je snježni pokrivač ponegdje dosezao nevjerojatnih pola metra. Zbog snijega u srijedu svi su učenici imotskih škola ostali kod kuće. Odlukom ravnatelja nastava se nije održala jer velik broj djece zbog neočišćenih lokalnih cesta nije mogao do škola. Dio Dubrovnika i okolice osvanuo je prekriven bijelim pokrivačem, a cijela obala, točnije središnja i južna Dalmacija, na udaru je sredozemne ciklone koja se u utorak navečer formirala na području Genovskog zaljeva. Zabijelili su se čak i Brač i Šolta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije