Poslovni forum

Mogućnost stvaranja konzorcija bh. i čeških tvrtki

16.10.2015.
u 06:15

Vanjskotrgovinska razmjena s Češkom ima tendenciju rasta, trenutačno uvozimo u vrijednosti oko 176 milijuna KM, dok izvozimo oko 156 mil.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar vanjskih poslova Češke Lubomír Zaorálek jučer su u VTK BiH u Sarajevu otvorili Poslovni forum BiH - Republika Češka koji je okupio predstavnike oko 30 bh. i čeških kompanija. Šarović je kazao kako nije zadovoljan razinom ekonomske suradnje između dvije zemlje, te kako postoji dosta prostora da se ta suradnja poboljša. - Moramo zajedno više učiniti da naše ekonomske veze jačaju, naša razmjena, investicije i suradnja budu na višoj razini jer ni izdaleka nisu na razini naših dobrih prijateljskih odnosa, izjavio je Šarović, te izrazio zahvalnost Češkoj za podršku BiH koja se ostvaruje putem niza razvojnih projekata. - Trenutačno se radi pet-šest projekata putem Češke razvojne agencije u vrijednosti od nekoliko milijuna eura. Projekti koji se realiziraju su u okviru zaštite zdravlja bilja, zatim projekti iz oblasti veterinarstva, kao što je razvoj govedarstva i drugo, izdvojio je Šarović. - Iako smo rekli da nismo zadovoljni razinom trgovinske razmjene između dvije zemlje, važno je napomenuti kako razmjena raste i da je možemo poboljšati s obzirom da se prostor za ekonomsku suradnju proširuje, te da su za to zainteresirane obje strane, istaknuo je Zaorálek. Naveo je primjer sudjelovanja čeških tvrtki na natječajima u oblasti građevinarstva i energetike čime se otvara mogućnost stvaranja konzorcija bh. i čeških tvrtki. - BiH spada među deset prioritetnih zemalja što se tiče češke razvojne suradnje i nastavak te suradnje je svakako u planu, posebno u sektorima poljoprivrede, energetike, javne uprave, dodao je Zaorálek.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije