Područje Hercegovine

Mogući potresi do 7 stupnjeva po Richteru

Potres
VL
Autor
Željko Andrijanić
30.08.2017.
u 08:00

 O potresu koji je pogodio Hercegovinu u ranim jutarnjim satima, u ponedjeljak, u 6.01 sati još se govori. Njegova snaga bila je 3,9 po Richteru, epicentar kod Čitluka, a iako se ne radi o snažnom potresu, slabiji od ovog je, primjerice, rušio zgrade u Italiji, usmrćivao ljude... Za Večernji list je najnovija događanja vezana uz potrese prokomentirao profesor zemljopisa Zoran Zadro.

Rizično područje

- Regija Mediterana spada u područja s većim rizikom da se dogode jači potresi, jer ovo su područja koja se nalaze na granici između Euroazijske i Afričke tektonske ploče. Afrička ploča se podvlači pod Euroazijsku ploču (zona subdukcije), i upravo na tim prostorima se oslobađa seizmička energije u vidu slabijih i jačih potresa. Što se tiče BiH i Hrvatske, najrizičnija područja da se dogode jači potresi su šire područje Hercegovine i južna Dalmacija, i do 7 stupnjeva prema Richteru, takva snaga potresa može urzokovati velika razaranja i štetu. Zatim nešto “slabiji” potresi prijete središnjoj i sjeverozapadnoj Bosni, do 6 stupnjeva prema Richteru. Potresi ove snage isto mogu uzrokovati štetu i razaranja...

Cijeli tekst čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?