Moguće je da je nova podvarijanta omikrona već u Hrvatskoj, ovo su simptomi

18.04.2023.
u 15:03

U najmanje 22 zemlje širom svijeta potvrđena je pojava akturusa. Radi se podvarijanti omikrona koja je nešto zaraznija, uglavnom ne izaziva teže posljedice, a ono što bi moglo biti karakteristično u odnosu na ranije sojeve jest da je praćena upalom spojnice oka. 

Kako doznajemo u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ), u Hrvatskoj još nema potvrđenih slučajeva, međutim, to ne isključuje mogućnost da su neki slučajevi prošli ispod radara.

“Moguće je da je ova podvarijanta virusa već prisutna u Hrvatskoj, ali još ju nismo detektirali jer su zadnji dostupni rezultati sekvenciranja virusa rađeni na uzorcima koji su uzeti u ožujku. Radi se dovoljno briseva i sekvencira ih se dovoljno da se detektira podvarijanta koje je zastupljenost među uzorcima oko 1% pa na više”, kažu iz HZJZ-a.

Zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Ivana Pavić Šimetin dodaje za N1 da je moguće da nije još stigao.

“Iako mi svakako očekujemo da će biti tu. Nemoguće je to prevenirati i zaustaviti”, kazala je Pavić Šimetin.

Simptomi su slični ranijim (pod)varijantama virusa, a čini se da češće uzrokuje povišenu temperaturu nego ranije podvarijante omikrona. U HZJZ-u kažu i da se čini, prema izvještajima, da akturus povremeno izaziva upalu spojnice oka, i to češće kod djece. Iako se to javlja i kod odraslih, kod djece je češće. Dodaju i da ne razviju svi oboljeli upalu spojnice.

“Ali treba ostaviti malo vremena da se vidi je li to stvarno tako ili je to bila slučajna pojava”, napominje u razgovoru za N1 Pavić Šimetin.

Pavić Šimetin kaže i da nema nikakvog specifičnog liječenja za konjunktivitis, nego on prođe kroz nekoliko dana zajedno s drugim znakovima covida. Napomenula je i da svaka varijanta omikrona izaziva sve blaže kliničke slike pa tako i ova zbog čega nema razloga za ozbiljnu brigu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije