Ustavni sud BiH danas donosi odluku

Moguća odgoda, zabrana ili preispitivanje odluke o održavanju referenduma u RS-u

17.09.2016.
u 07:00

Nakon današnje plenarne sjednice Ustavnoga suda Bosne i Hercegovine moguća su dva scenarija glede političkog i pravosudnog prijepora, Dana RS-a, koji je najprije izazvao velike napetosti, a potom je ususret ovoj odluci uslijedilo razdoblje političke “silenzio stampe”, piše Večernji list BiH. Ustavni sud najprije može potvrditi ranije, većinom glasova donesenu, odluku o tome kako 9. siječnja kao Dan Republike Srpske krši Ustav ili, pak, odlučiti da se sve preispita, čime bi se cijeli slučaj vratio na početak.

Podijeljena situacija

Postoji jednako puno zagovornika oba ova raspleta, a oni su se rasporedili duž crte političkog Sarajeva i Banje Luke. U slučaju da Ustavni sud BiH promijeni mišljenje te pronađe dovoljno elemenata za preispitivanje odluke, ponovio bi se cijeli proces koji podrazumijeva ponovno razmatranje zahtjeva za ocjenu ustavnosti, dok bi, pak, nezadovoljna stranka u postupku, u ovome slučaju bošnjački član bh. Predsjedništva Bakir Izetbegović koji je podnio priziv, u tom slučaju mogla uložiti novi zahtjev za preispitivanje i takve odluke Ustavnog suda BiH. U suštini, suci prigodom razmatranja priziva Narodne skupštine Republike Srpske, koja se žalila na raniju odluku iz studenog 2015. godine, rukovode se isključivo time je li u međuvremenu, od izricanja presude, bilo elemenata i dokaza koji nisu bili poznati prigodom donošenja odluke, a koji su važni i mogli su utjecati na eventualno drukčije rješenje.
U slučaju takvog raspleta, moguće su pravne, ali i političke posljedice. Jednu od njih naznačio je predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović koji je istaknuo da postoji teoretska mogućnost da referendum o Danu RS-a bude otkazan ako Ustavni sud BiH prihvati priziv Narodne skupštine RS-a.
“Naravno, ako Sud udovolji prizivu koji je Narodna skupština Republike Srpske uputila prema sudu”, rekao je Čubrilović upitan postoji li mogućnost da vlasti ovoga entiteta pod određenim uvjetima odustanu od održavanja referenduma sljedeće nedjelje. Dnevnim redom, uz razmatranje zahtjeva za preispitivanje odluke o Danu RS-a, predviđeno je i da suci glasuju i o zahtjevu za donošenje privremene mjere koju su uputili bošnjački dužnosnici na odluku o raspisivanju republičkog referenduma.

Vrući krumpir

Teoretski, mogla bi nastupiti vrlo zanimljiva situacija da se, primjerice, referendum zabrani, a da se donese odluka kojom bi se naložilo preispitivanje ranije odluke Suda. U svakom slučaju, odluka sudaca će, uostalom kao i ona iz studenog 2015., imati pravne i političke posljedice. U slučaju da referendum bude zabranjen, smatrat će se protuustavnim, što je i kao poželjan način rješavanja ove krize nagovijestio visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko. Unatoč svemu, najodlučniji da stvari dovede do kraja je predsjednik RS-a Milorad Dodik, po kojemu, referendum neće ništa zaustaviti. 
“Održat će se 25. rujna i za nas je to gotova stvar”, jasan je Dodik. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?