savjetnik

Mogu li akne biti jedan od simptoma raka? Evo što otkrivaju studije

13.07.2022.
u 11:34

Naravno da svaki prištić nije simptom opake bolesti.

Sigurno je da smo svi u nekom periodu života imali problema s aknama, koje se najčešće javljaju u mladosti, ali ipak mogu i zadavati muke i ako imate 45 godina. Neki stručnjaci smatraju kako akne ponekad mogu otkriti i kolike su šanse da će se kod vas razviti neki oblik raka, a ponekad mogu i biti posljedica zloćudne bolesti, piše WebMD

RAK JAJNIKA 

Tumori specijalizirane strome jajnika su jako rijedak oblik raka jajnika, a najčešće se javljaju kod starijih žena iako se mogu dogoditi i mlađima. Znanstvenici smatraju da u nekim situacijama on može utjecati na proizvodnju više testosterona, muškog spolnog hormona što pak može voditi i do stanja koje se zove hiperandrogenizam – dolazi do pokazivanja znakova da je u organizmu previše muških hormona, a jedan od simptoma mogu biti akne, ali i ćelavost te rast dlaka po licu i tijelu. No rezultati istraživanja su do danas nejasni, a neke pokazuju poveznicu između akni i raka jajnika.

 

RAK DOJKE 

Prema nekim istraživanjima, akne mogu značiti da imate veće šanse da će se kod vas razviti tumor dojki, a opet su u pitanju hormoni, točnije disbalans, koji može voditi do velikih problema s aknama. Studije pokazuj da postoji poveznica između više razine hormona (estrogena i testosterona) i nastanka raka. Jedna je studija tako pokazala da žene koje imaju rak kože i primale su radioterapiju radi liječenja akni imaju veće šanse da će se kod njih razviti rak dojke od onih koje nisu primale terapiju. 

RAK KOŽE 

Znanstvenici su za potrebe studije pratili tisuće žena kroz 20 godina i otkrili da one koje su  imale velikih problema s aknama u mladosti možda imaju i veće šanse da će se kod njih razviti melanom ili rak kože. I akne i melanom su povezani s hormonima. Melanom nije toliko čest ali je ozbiljan oblik raka kože zato što se brzo širi ako se ne liječi. Jedna je studija isto tako pokazala da postoji poveznica između razvoja raka kože i pojave akni u mladosti. 

 

Shutterstock

RAK PROSTATE 

Neke studije otkrivaju poveznicu između akni i raka prostate, a posebno se vežu uz jednu vrstu akni (Propionibacterium acne) u čijem razvoju veliku ulogu igra bakterija koja može utjecati na upalu kosti, zgloba, oka i mozga. Rezultati studije kažu kako bi ta bakterija mogla biti i uzrok upalih procesa u prostati. Naravno kako bi se to dokazalo potrebno je ipak provesti još detaljnih istraživanja.

 

NON-HODGKINOV LIMFOM

Ne postoji dovoljno istraživanja koja povezuju ova dva stanja, ali rezultati koji postoje su zanimljivi. Čini se da ova vrsta limfoma ima puno veze s androgenom, jednim od hormona povezanim s nastankom akni. Ali prema istraživanjima, čini se bi akne mogle značiti da imate manje šanse da će se razviti Non – Hodgkinov limfom, ali i u ovom slučaju potrebno je još istraživanja. 

ŠTO JOŠ MOŽE UZROKOVATI NASTANAK AKNI? 

Razlozi njihova nastanka su različiti, a najčešći uzrok je kronični stres u kojem nadbubrežne žlijezde luče hormon kortizol koji potiče kožu na stvaranje akni, pojasnila je dr. Klaudija Šebetić, dermatologinja. Hormon stresa fiziološki ima svoja dva vrhunca – ujutro i poslijepodne – kod osoba koje su hiperaktivne, koje su kronično pod stresom, koje slabo spavaju, baš kao akne u odrasloj dobi.

Ovaj dermatološki problem učestaliji je u žena i može biti uporan i može biti također uzrokovan hormonskim promjenama i kozmetičkim proizvodima. Akne mogu biti posljedica dugotrajne primjene kortikosteroidnih krema, no danas je to, srećom, rjeđe. Ove kreme su izrazito djelotvorne kod različitih dermatoloških bolesti ako se primjenjuju kraće vrijeme i pod nadzorom liječnika, a dugotrajna i nekontrolirana primjena može uzrokovati akne. Rozaceja kao kronična kožna bolest koju karakterizira crvenilo sredine lica i može u jednom svom obliku imati vidljive prištiće koji se u izgledu razlikuju od akne.

Na nastajanje akni, osim genetike i hormona, utjecaj ima i stil života. Prehrana bogata slatkišima i mliječnim proizvodima može potaknuti nastajanje akni, kao i hrana prepuna konzervansa te neredoviti obroci. Akne tijekom ljeta mogu biti jako izražene, pogotovo u osoba koje se jako znoje i čija je koža jako masna. Ako se uz to koriste preparati za njegu i sunčanje koji su masni, gusti, koji zatvaraju pore i nisu biorazgradivi, do pogoršanja i nastajanja akni može doći naglo. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije