zajedničko priopćenje

Mogherini i Hahn: Budući izborni rezultati ne mogu biti taoc stranačkih interesa

02.05.2018.
u 14:00

Visoka predstavnica vanjsku i sigurnosnu politiku Europske unije Federice Mogherini i europski komesar za proširenje politiku susjedstva Johannesa Hahna pozvali su danas na reformu Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini za izbor u Dom naroda Federacije BiH, jasno kazavši da budući izborni rezultati ne mogu biti taoc stranačkih interesa.

Kako su u zajedničkom priopćenju podsjetili, u nedavnom izvještaju o BiH, Europska komisija je pozvala političke lidere da preuzmu odgovornost i pokažu spremnost na kompromis o rješenju po pitanju indirektnog izbora u Dom naroda entiteta Federacije BiH.

- U vezi ranije preuzetih obaveza, politički lideri tek treba da postignu dogovor o tome kako izmijeniti odredbe izbornog zakonodavstva nakon nedavnih odluka Ustavnog suda BiH - pojasnili su Mogherini i Hahn.

Trenutni napori na potpomaganju razgovora koje predvode veleposlanici Europske unije i Sjedinjenih Američkih Država su pružili, smatraju, okvir u kojem je moguće iznaći rješenje.

Izrazili su očekivanje da bh. lideri bez odgađanja postignu kompromis u najboljem interesu svoje zemlje, upozorivši da ukoliko se rezultati općih izbora ne budu mogli implementirati, formiranje nove vlasti bi moglo biti ugroženo.

Podsjetili su u priopćenju proslijeđenom iz Izaslanstva EU u BiH da će Središnje izborno povjerenstvo BiH u idućim danima raspisati listopadske opće izbore te su izrazili uvjerenje da će SIP provoditi svoj mandat na nezavisan i profesionalan način.

- Održavanje izbora i implementacija njihovih rezultata, uključujući i ispravno funkcioniranje institucija, predstavlja osnovni demokratski uvjet za bilo koju zemlju koja teži ka članstvu u EU. Budući izborni rezultati ne mogu biti taoc stranačkih interesa - zaključili su u zajedničkom priopćenju Mogherini i Hahn.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije