izmjene zakona

Moći će se “rentati” i vozila za dvije ili četiri osobe

06.04.2020.
u 21:55

Na prometnicama u FBiH uskoro bi se češće mogli viđati manji automobili predviđeni za vožnju dviju osoba, poput Smarta, Mini Morrisa, raznih sportskih automobila i sl. Njihovi vozači najvjerojatnije će biti strani turisti koji žele vlastitim aranžmanom razgledati ljepote ove zemlje, a pri tome ne imati probleme s traženjem parkirališnog mjesta, piše Večernji list BiH. 

Ukaz na probleme

Razlog tomu su izmjene Zakona o cestovnom prometu u FBiH koje su u pripremi, a koje bi rent-a-car kućama trebale omogućiti izdavanje manjih vozila. Naime, trenutačnim Zakonom o prometu automobili u kojima se mogu voziti samo dvije osobe nisu dopušteni za unajmljivanje. Točnije gospodarska društva koja se bave ovom vrstom djelatnosti ne mogu izdavati nijedno vozilo u koje ne može stati pet putnika. “Za pružanje rent-a-car usluge može se koristiti putničko vozilo s brojem sjedišta (1+4) do (1+7)”, navodi se u Zakonu koji je trenutačno na snazi. Na probleme zbog ove vrste ograničenja ukazao je svojim prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o cestovnom prometu u FBiH zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Irfan Čengić, no iz Federalnog ministarstva prometa i veza već su, kako navode, uvrstili spomenute sugestije u dokument izmjena Zakona o cestovnom prometu FBiH, koji će se uskoro naći na Vladi FBiH. Razlog za mijenjanje ove odredbe koja se odnosi na rent-a-car je činjenica da veliki broj gospodarskih društava ima probleme prilikom izdavanja određenih tipova motornih vozila koji se u skladu sa Zakonom o cestovnom prijevozu ne mogu koristiti za obavljanje djelatnosti rent-a-cara. Velik broj turista traži manje automobile koji troše manje goriva i kojima im se lakše kretati po gradovima, međutim, vlasnici tvrtki koje se bave iznajmljivanjem vozila tu im uslugu ne mogu pružiti. Jednak problem postoji i s vozilima u koja može sjesti devet putnika te bi se i on trebao otkloniti navedenim izmjenama Zakona. Naime, trenutačni zakon predstavlja problem za tvrtke koja imaju kombi-vozila s 1+8 sjedišta jer većina tih vozila na tržištu pri prednjem vjetrobranskom sjedištu predviđa mjesta za tri osobe, odnosno 1+2, dok je Zakonom dopušteno 1+7.

Cijena i vrsta vozila

Inače, rastom broja turističkih ponuda u BiH povećan je i broj tvrtki koje se bave pružanjem usluga rent-a-cara. Tako je u Federaciji BiH moguće unajmiti razne vrste vozila, od Golfa i Clia pa sve do luksuznih terenaca. Cijena, naravno, ovisi o vrsti vozila, kao i broju dana na koje se isto unajmljuje.

Prema spomenutom Zakonu o cestovnom prometu u Federaciji BiH, sva vozila kojima se vrši rent-a-car usluga moraju proći određene kontrole, odnosno preventivne tehničke preglede svako šest mjeseci. Korisnik rent-a-car vozila ne može obavljati javni prijevoz unajmljenim vozilom.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?