Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Mobiteli krivci za nesreće, koristi ih više od 50 posto vozača

09. srpnja 2021. u 21:57 0 komentara 198 prikaza

Obilje sunca i lijepo vrijeme svima su nam dobro došli nakon tmurne zime u kojoj smo se borili s trećim valom pandemije koronavirusa.

Nažalost, i lijepo vrijeme nosi svoje zamke, a među njima su prometne nesreće o kojima čitamo proteklih dana, a koje završavaju i s tragičnim epilogom. I premda se navodi kako su prevelika brzina, alkoholiziranost, neki zdravstveni problemi koji pogode vozača u vožnji... uzrok najvećeg broja nesreća, jedan problem koji je možda i najveći te se često gura u stranu korištenje je mobitela tijekom vožnje. Posebno je ta činjenica izazvala pozornost kada ju je u susjednoj Hrvatskoj izrekao Josip Mataija, voditelj Službe za sigurnost prometa, piše Večernji list BiH. 

Pozornost na problemima

- Čini mi se kako mobitel postaje čak i veći problem u prometu od alkohola jer se s alkoholom dosta dobro borimo, imamo dobar mehanizam - kazao je i tako skrenuo pozornost na ovaj problem. Jednostavno, umjesto na cestu, usredotočimo se na pozive, poruke, društvene mreže... Kada se sagleda situacija u BiH, prošle godine zabilježene su 29.703 prometne nesreće. Iako je to nešto manje od ranijih godina, ako se uzmu u obzir brojna zatvaranja i ograničenja kretanja prošle godine, brojke su i dalje jako visoke. Iako nema detaljnih istraživanja, u BiH više od 50 posto vozača barem jednom uzme mobitel u vožnji i sve više prometnih stručnjaka slaže se kako bi se veći učinak postigao da se stavi poseban fokus na takve vozače jer se nesreće događaju u tren oka.

Pilot-projekt

Banja Luka je pak upravo zbog tih problema pustila u rad pametni sustav za detekciju i obavijest o korištenju sigurnosnoga pojasa i mobilnoga telefona. Riječ je o pilot-projektu koji će pokazati prave razmjere nevezivanja sigurnosnoga pojasa i korištenja mobitela. Policijski službenik s kojim smo razgovarali kaže nam kako je nevjerojatno koliko vozača zatekne s mobitelom u ruci, a nesvjesno ih drže i u trenutku kad ih zaustavi i razgovara s njima o prekršajima koje su počinili. - Neki uopće ne shvate da im je mobitel u ruci i da su u prekršaju. Na cesti je sve više potencijalnih ubojica koji sjede za upravljačem i tipkaju po mobitelu, a zamislite onaj trenutak kada nisu svjesni da izlijeću s ceste ili završavaju u suprotnom traku te dovode osobe iz tog smjera u opasnost.

Često je mobitel “ubojica”, vozač se zanese i jednostavno ne vidi gdje vozi niti uključuje mozak sve dok se ne dogodi nesreća, a onda je prekasno. Ubuduće će se trebati više baviti ovim problemom jer mi smo po broju stanovnika među državama s najvećom stopom smrtnosti i ne smijemo se praviti kao da se ništa ne događa - ispričao nam je službenik.

Trenutačno se korištenje mobitela u vožnji kažnjava kaznom od 100 KM i jednim kaznenim bodom, a prometni stručnjaci ističu da nije poanta u kažnjavanju i da se visokim kaznama neće puno postići, već je važno utjecati na svijest vozača kako bi se dugoročno izbjeglo neodgovorno ponašanje u prometu, a samim time i zaštitilo sve sudionike prometa jer je previše u ovoj zemlji bilo tragičnih događaja zbog neodgovornosti.•

 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.