reakcija

MO BiH radi na zakonskim izmjenama koje se tiču obavještajnog rada, nikome se ne uzimaju nadležnosti

MINISTARSTVO OBRANE
24.10.2016.
u 18:25

U vezi sa objavama u  pojedinim medijima u Bosni i Hercegovini, dana 23. i 24. listopada o procedurama predlaganja izmjena i dopuna Zakona o obrani, oglasili su se iz Ministarstva obrane BiH, čije priopćenje novinska agencija Patria prenosi u cjelosti. 

Ministarstvo obrane je, u Programa rada za 2016. godinu, planiralo aktivnosti na pripremi Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani. Zadatak na pripremi dodijeljen je Odjel za obavještajno-sigurnosne poslove, jer se radi o izmjenama i dopunama člana 9. koji tretira pitanje vojnoobavještajnih poslova.

Cilj ovog zadatka je da, imajući u vidu skoro svakodnevno povećanje obima sigurnosnim izazova i prijetnji po opću sigurnost građana, a time i pripadnika OS BiH, kao i sredstava i opreme kojom oni raspolažu, se kritički i sveobuhvatno sagledaju sva dosadašnja iskustva i praksa u primjeni postojećeg okvira izvršavanja osnovne funkcije vojno-obavještajnog roda OS BiH i Odjel za obavještajno-sigurnosne poslove MO BiH, kao i spremnosti da preduprijede ili odgovore na navedene prijetnje i izazove.

U skladu sa procjenama i zaključcima koji bi proizašli iz sveobuhvatnog sagledavanja dosadašnjih iskustava, namjera je sagledati postojeće formulacije i definicije vojno-obavještajnih poslova u Zakonu o obrani, a potom iste, ukoliko se to pokaže opravdanim učiniti preciznijim, određenijim, ali i terminološki uskladiti sa trenutnom stručnom terminologijom koja se koristi u toj vrsti poslova. Na taj način bi se eventualna nerazumijevanja ili različita tumačenja izbjegla ili svela na manju mjeru.

Ova aktivnost se sprovodi u potpunosti u skladu sa Jedinstvenim pravilima za izradu pravnih propisa u institucijama BiH („Službeni glasnik BiH“ broj 11/05) i Uputstvom o proceduri izrade dokumenata sistema obrane u MO i OS BiH.

O navedenoj namjeri Ministarstvo obrane je upoznalo: Zajedničku komisiju Parlamentarne skupštine BiH za obranu i sigurnost; Zajedničku komisiju Parlamentarne skupštine BiH za nadzor OSA BiH; Obavještajno-sigurnosnu agenciju BiH; NATO štab u Sarajevu; OSCE misiju u BiH.

Sa ciljem pripreme Prednacrta Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o obrani formirana je radna grupa u koju su uključeni stručnjaci u toj oblasti. Radna grupa je neprečišćeni tekst prednacrta razmatrala dana 18.10. i on je objavljen na intranet stranici MO BiH i dostupan za raspravu unutar MO i OS BiH. Isti tekst prednacrta je dostavljen i svim vanjskim sudionicima. Plan je da se do kraja studenog 2016. završi nacrt koji bi se nastavio pravno i nomotehnički usuglasiti za daljnje procedure razmatranja u Ministarstvu obrane, a potom i na Vijeću ministara. Tada će biti i javno objavljen na web stranici Ministarstva obrane.

Ministarstvo obrane želi upoznati javnost da u prvom neprečišćenom tekstu kojeg je radna grupa razmatrala i objavila na intranet stranici MO nema niti riječi o novoj agenciji, niti riječi o nadležnostima vojno-obavještajnog roda u praćenju civila, niti riječi o proširenju nadležnosti vojnoobavještajne službe izvan kasarni, niti riječi o oduzimanju nadležnosti Obavještajno-sigurnosnoj agenciji, promjenama ili derogiranju Zakona o OSA ili Zakona o zaštiti tajnih podataka i slično.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?