porazni podaci

Mnogi šansu za radno mjesto vide izvan granica BiH

nezaposleni
21.07.2019.
u 18:35

Krajem svibnja ove godine na evidenciji Službe za zapošljavanje Tuzlanske županije,  evidentirane su 74.241 nezaposlene osobe, što u odnosu na predhodne godine pokazuje da se broj smanjio za 20-ak tisuća, piše Dnevni avaz. 

Zasad nema podataka jesu li svi, koji su skinuti s evidencije našli zaposlenje u BiH, ili je razlog smanjenja broja nezaposlenih njihov odlazak na rad u zemlje Europske unije.

Samo u svibnju ove godine na evidenciju nezaposlenih u TŽ prijavilo se 1.694 osobe, dok se, u istom razdoblju prema podacima Službe sa evidencije odjavilo čak 2.819 osoba od čega je njih 1.688 kao razlog odjave, navelo zaposlenje.

- Jedan broj odjavljenih zaposlenje su našli u Sloveniji, uglavnom po osnovu ugovora o zapošljavanju radnika između naše dvije države. Jedan broj, opet, pronađe zaposlenje tijekom ljeta na mjesec, dva, pa opet se vrate na evidenciju. Točno je da je ukupan broj nezaposlenih na našoj evidenciji smanjen za više od dvadeset tisuća u odnosu na neke ranije godine, ali teško se može znati gdje su svi ti ljudi pronašli zaposlenje. Pretpostavka je da su otišli na rad u inozemstvo, iako o tome nemamo pouzdane podatke  – kazao je za Avaz direktor Službe za zapošljavanje TŽ Senad Muhamedbegović.  

Muhamedbegović ističe da su, osim onih koji na rad u inozemstvo odlaze putem međudržavnih ugovora,  rijetki oni koji kad se odjavljuju sa evidencije nezaposlenih, kažu  zašto to čine. Navodi kako jedni, jednostavno,  dođu u Službu i odjave se ne navodeći jesu li pronašli posao ili ne,  a kaže da ima i onih koji se po nekoliko mjeseci ne prijavljuju na evidenciju te po sili zakona budu izbrisani.

Prema podacima  Službe za zapošljavanje TŽ, među nezaposlenim evidentiranim njih 48.832 su osobe sa srednjom, višom i visokom stručnom spremom, dok  su ostali evidentirani bez bilo kakvih kvalifikacija.

Trend smanjenja broja nezaposlenih koje evidentira Služba za zapošljavanje TŽ, i dalje se nastavlja, uglavnom zbog odlaska stanovništva na rad u inozemstvo. U  svim općinama TŽ zabilježen je nedostatak radne snage,  posebno u uslužnim djelatnostima. Nije nikakvo iznenađenje da u Tuzli, primjerice, na izlozima trgovina, buregdžinica, kafića... mjesecima stoje oglasi za prijem radnika na koje se nitko ne javlja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?