Terepeut Slavica Bilušić

Mnogi imaju problema s kralježnicom, i djeca dolaze na tretmane

13.05.2019.
u 16:00

Ubrzan način života, stres, višesatno sjedenje za računalom, nedostatak tjelesne aktivnosti, nezdrava prehrana, nedovoljan dnevni unos tekućine... uzročnici su brojnih oboljenja, kao i nakupljanja mliječnih kiselina koje dovode do napetosti mišića, bolova u leđima i problema s kralježnicom. Jedan od načina sprječavanja svih vrsta bolova i napetosti jest masaža, piše Večernji list BiH. 

Što kada boli?

Koliko često ići na masažu, što učiniti kada se pojavi bol u leđima, kako ga ukloniti, spriječiti...? To su neka od pitanja na koja nam je odgovor dala terapeut Slavica Bilušić, vlasnica “RC Terapeut” u Mostaru.

- Upravo bol u leđima i kralježnici razlog su zbog kojeg nam se javlja sve veći broj osoba.

Često nas i između tretmana zovu i pitaju kako ukloniti glavobolju, bol u vratu, leđima..., ali odgovor je uvijek isti. Najbolji lijek za otklanjanje bilo kakvog bola takve vrste je masaža. Lijekovi protiv bolova djeluju trenutačno, sat, dva ili tri, ali bol se vraća. Na sve te bolove utječe način života, višesatno sjedenje, stres..., što dovodi do nakupljanja mliječnih kiselina, točnije stvaranja kvržica koje dovode do začepljenja krvnih žila. Masažom se te nakupine mogu otkloniti, ali bilo bi dobro i da se nastavi ići na masaže te je preporuka da se ide barem jednom u 15 dana jer tako održavate tijelo i sprječavate novi nastanak bola - kaže Slavica. Ističe kako važnu ulogu u svemu ima i zdrava prehrana, dovoljan unos tekućine, posebice vode, ali i tjelesna aktivnost.

- Puno je lakše raditi s ljudima koji imaju barem neku tjelesnu aktivnost, bila to i samo šetnja, nego s onima koji se ne kreću. Takav način života, osim što otežava njima samima, otežava i meni u radu s njima - ističe Slavica. Zanimalo nas je i koje dobi su osobe koje se najčešće javljaju za pomoć. - Važno je znati da bol ne bira dob. Danas su i djeca izložena stresu i ubrzanom načinu života. Tome sam i svjedok jer na masažu redovito dolazi dijete od 11 godina koje trenira plivanje - objašnjava nam kazavši kako je sve individualno i da svaki organizam nije jednako otporan na bilo kakve teškoće.

Nesigurni aparati

Osim medicinskih masaža, kaže kako su sve popularnije i anticelulitne. - Masaže koje uklanjaju celulit zaludjele su svijet. Važno je znati kako je celulit bolest kao i svaka druga koja se mora ukloniti. Samo što se žene kod nas, još uvijek, za odlazak na takve tretmane odlučuju više zbog estetike nego zbog zdravlja.

Upravo zbog takvog neznanja odlaze na nesigurne tretmane u kojima se koriste kojekakva pomagala u uklanjanju celulita, što vrlo često zna dovesti do drugih zdravstvenih tegoba. Neki od njih su pucanje kapilara, bolovi u nogama, nabijanje zraka u venama..., što dovodi do problema s probavom, začepljenja vena, nadutosti... Preporučujem svima da dobro paze na kakve tretmane odlaze i kamo. Ručne masaže uvijek su bolji izbor od aparata jer ruka može osjetiti ono što aparat ne može. Žalosno je da u posljednje vrijeme gotovo svi uvode neke novitete, koriste aparate koji nisu najbolji za zdravlje, umjesto da se drže dobre stare klasike koja teško može dovesti do novih tegoba - zaključila je Slavica. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije