što je zabilježila misija?

MMF: Značajan oporavak BiH, ali se reforme sporo provode

MMF
22.05.2018.
u 09:31

Predstavnici Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) boravili su u BiH kako bi razgovarali o novijim ekonomskim kretanjima i o politikama za drugi pregled ekonomskog programa s BiH, koji dobiva podršku iz kreditne linije MMF-a za proširene aranžmane.

Postignut sporazum

- Ekonomski program s BiH i dalje je na pravom putu. Osoblje MMF-a i vlasti u BiH postigli su sporazum, koji podliježe odobrenju Izvršnog odbora MMF-a, a u vezi politika neophodnih za zaključivanje drugog pregleda u okviru Proširenog aranžmana. Izvršni odbor MMF-a razmatrat će zaključivanje drugog pregleda po ispunjavanju jedne prethodne mjere. Zabilježen je značajan oporavak, uglavnom pod utjecajem veće privatne potrošnje i izvoza. Stopa nezaposlenosti je znatno smanjena. Preliminarni podaci o poreznim prihodima, doznakama i bankovnim kreditima navode na zaključak da će se ovaj pozitivni trend nastaviti i dalje tokom 2018. - kazali su iz MMF-a. - Ukupni budžetski suficit je dostigao dva posto BDP-a u 2017., uglavnom zahvaljujući tome što su vlasti ograničile ukupnu potrošnju. Misija pozdravlja nedavno usvajanje rebalansa budžeta u FBiH i RS-u, što će omogućiti dodatno financiranje kapitalnih projekata koji potiču rast. Napredak u provedbi reformi je bio sporiji od očekivanog. Apeliramo na Parlamentarnu skupštinu BiH da usvoji novi zakon o osiguranju depozita.

Prethodna mjera

Zakoni o bankama i agencijama za bankarstvo su već usvojeni na entitetskoj razini, a neusvajanje novog zakona o osiguranju depozita odlaže modernizaciju zakonodavstva u sektoru bankarstva u cijeloj zemlji - naveli su iz MMF-a. Dodaju da su potrebni dodatni napori kako bi se otvarala radna mjesta u privatnom sektoru. - Prethodna mjera za završetak drugog pregleda je da Vlada FBiH dostavi Parlamentu FBiH prijedloge zakona o porezu na dohodak i zakona o doprinosima u skladu s preporukama osoblja MMF-a. •

Ključne riječi
MMF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?