ŽUPA UBDM u Tolisi

FOTO Mladu misu proslavio fra Mirko Mišković iz Kostrča

Nada Koturić
11.08.2020.
u 10:49

Posavina je zasjala je u najljepšem svjetlu duhovne ljepote kojoj je obol dalo mladomisničko slavlje fra Mirka Miškovića iz Kostrč. U prisutnosti svoje obitelji, drage rodbine, prijatelja i vjernika toliškog puka, na svečan način proslavio je svoju Mladu misu u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi u općini Orašje. Dolaskom na Mladu misu u narodnim nošnjama, koje su posavski ponos i ogledalo ljepote ovoga kraja, kao i odraz povijesti i podrijetla, vjernici su dočarali svečanost mladomisničkog slavlja i uljepšali cjelokupan ambijent. Propovjednik na Euharistijskom slavlju, ujedno i misni kum, bio je fra Vidan Mišković, voditelj je Hrvatske katoličke misije u Minsteru i Duisburgu u Njemačkoj, piše Večernji list BiH.

Budi junak i hrabar    

Fra Vidan Mišković mladomisnikov je  sumještanin i rođak, također i subrat u Provinciji franjevaca trećoredaca glagoljaša. Posebna je to osoba kao veliki humanitarac i čovjek ogromnog srca vezanog za Posavinu i svoj Kostrč. Mladomisniku je preporučio da se svim silama trudi biti pravi pastir stada kojem ga Krist šalje te da ne bude samo dobar svećenik već mora biti i dobar čovjek –Budi junak i hrabar, ne boj se i ne plaši se. U tvojoj lađi je Isus Krist koji stišava vjetrove i smiruje valove. Sva moć, vlast, nova, utjecaj, sve prolazi , ali vjera koju bi svatko od nas trebao utjeloviti u svoju stvarnost,  nadilazi prepreke koje joj postavlja svijet. Priznajmo kako zapravo samo Bog neprestano stvara, oblikuje vodi i određuje tijek našeg vremena i naše povijesti, poručio je u svojoj iznimno nadahnutoj propovijedi fra Vidan i poručio mladomisniku, ne zaboravi svoje korijene, ponosno nosi i štuj u svom srcu svoj rodni Kostrč, svoju župu i rodni zavičaj. To je vrelo iz kojeg piješ čestitost, tradiciju, običaje, obiteljske i rodbinske odnose, a s tobom na tvoj put svećeništva ide i nebeska majka Marija, zaštitnica naše župe Tolisa. Budi junak i hrabar i ne boj se.“

Djelovanje franjevaca trećoredaca        

Fra Mirko je član provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša, rođen je u Vinkovcima 22. studenoga 1993. godine, najstariji sin u šesteročlanoj obitelji Marijana i Danice Mišković.  Djetinjstvo je proveo u Kostrču gdje je u župi UBDM u Tolisi primio sakramente kršćanske inicijacije. Završio je osnovnu školu u Kostrču i Tolisi, a 2008. godine  ulazi u Sjemenište franjevaca trećoredaca glagoljaša. Po rukama zagrebačkog nadbiskupa Kardinala Josipa Bozanića zaređen je za đakona u zagrebačkoj prvostolnici i pred nešto više od mjesec dana u Mariji Bistrici zaređen za prezbitera. 


             
Fra Mirko je naglasio kako na prostoru BiH danas ne postoji aktivno pastoralno djelovanje franjevaca trećoredaca glagoljaša, a zanimljivu poveznicu  Bosanske Posavine i franjevaca trećoredaca, mladomisnik je potkrijepio podatkom kako se njegova Mlada misa održava na 40-tu obljetnicu prvih Mladih misa franjevaca trećoredaca iz ovoga kraja. Mladomisničko slavlje održano je u specifičnim okolnostima pandemije koronavirusa, uz poštivanje svih mjera i propisa, kako civilnih tako i crkvenih vlasti Vrhbosanske Nadbiskupije i uz uvažavanje određenih tradicijskih i kulturoloških naslijeđa ovoga kraja. 

Župa Belišće

U Misnom slavlju, uz mladomisnika su koncelebrirali domaći fratri iz toliškog samostana na čelu sa gvardijanom fra Marijom Jurićem koji je uputio čestitke mladomisniku, zajedno sa svećenicima iz susjednih župa, te subraća franjevci trećoredci glagoljaši  na čelu s provincijalom fra Ivom Martinovićem uz kojeg su bili odgojitelji fra Zvonko Brusač i fra Marko Neretljak, koji je ujedno bio i animator na svečanom ručku. Glazbeni dio mladomisničkog slavlja uljepšali su  župni zborovi Mirjam i Adoro.

Uz mnoštvo vjernika, na misnom slavlju su bili i predstavnici  civilnih vlasti na razini Posavske Županije i općine Orašje. Nakon Mlade mise provincijska uprava je fra Mirka dodijelila na župu Sv. Josipa Radnika u Belišću.       
 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije