Mladi svećenik iz Tolise proslavio svoju mladu misu u rodnoj župi

Mladomisnik fra Stjepan Orkić za propovjednika odabrao fra Miru Relotu

19.07.2023.
u 20:18

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi, u nazočnosti velikoga broja vjernika, svoju mladu misu slavio je fra Stjepan Orkić iz Tolise, piše Večernji list BiH.

Prekrasne slike njegovih sumještana i vjernika iz drugih mjesnih zajednica u narodnim nošnjama uveličale su i uljepšale svečani događaj naglašavajući kulturnu baštinu i bogatu tradiciju kraja iz kojega je ponikao mladomisnik. U procesiji su, u pratnji križa, od crkve stigli do oltara na otvorenom gdje je održana svečana sveta misa.

Gvardijan samostana u Tolisi fra Mario Jurić je, kao domaćin, u uvodu pred početak svete mise rekao kako želi da dan mlade mise svima ostane u sjećanju, a posebno mladomisniku – kao dan radosti, sreće i blagoslova za njega, njegovu obitelj i za cijelu župnu zajednicu. Ispred oltara fra Stjepanu su njegovi roditelji Vladimir i Irina,na svoju ogromnu radost i ponos, udijelili blagoslov, nakon čega je započeo svoju mladu misu.

Inspirativne poruke

Mladomisnik je za propovjednika odabrao fra Miru Relotu, generalnog vizitatora Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja Blažene Djevice Marije, koji je uputio snažne i inspirativne poruke ne samo njemu nego i svim vjernicima. U propovijedi je govorio o uzvišenosti i veličini svećeničkog i redovničkog poziva ne samo za pojedinca koji se odazove Božjem pozivu nego i za cijelu vjerničku zajednicu. Kao fra Stjepanov duhovni otac, navodio je koje kreposti i osobine jedan dobar svećenik treba posjedovati, poticao ga je očinskim riječima da nastavi dozrijevati u svome pozivu.

"Dobar svećenik je onaj koji posebno njeguje duhovni život i molitvu, njegov identitet je svet, a svetosti nema ako u središtu života nije molitva. Kad jedan svećenik moli, narod i župa su na sigurnom", dio je fra Mirine propovijedi koju je zaključio riječima: "Draga braćo i sestre u Kristu, kad bih vas danas pitao: 'Kakve svećenike želite u svojoj sredini?', vjerujem da biste odgovorili: 'Dobre i svete'. Dok vam zahvaljujem na takvom evanđeoskom stavu i razmišljanju, od srca vas pozivam na ustrajnu molitvu za takve svećenike, za postojeća i nova duhovna zvanja".

Uz fra Miru, na fra Stjepanovoj misi, koja je iznimno velik i važan događaj kako za njega tako i čitavu župu, u suslavlju je bilo tridesetak svećenika iz posavskih i drugih župa. Za citat svoje mlade mise fra Stjepan je izabrao riječi: "Ispuni Višnjemu zavjete svoje, prenesi Bogu žrtvu zahvalnu", pa je na kraju mise najprije i zahvalio Bogu na pozivu kojem se rado odazvao, svojoj obitelji i duhovnoj braći, kao i svima koji su ga podržali na njegovom svećeničkom putu. Uručio je i prigodan dar fra Miri, križ od abonosa, za svu potporu koju mu je davao i daje na njegovu duhovnom putu.

Fra Stjepan će biti na svećeničkoj službi u Hercegbosanskoj županiji, a njegova prva služba bit će župa Podhum u livanjskom kraju, gdje će započeti stjecanje svojih prvih svećeničkih i redovničkih iskustava.

Čestitku fra Stjepanu uputio je i zaželio ustrajnost na duhovnom putu uime Franjevačkog samostana i svoje osobno ime gvardijan fra Mario Jurić.

Veliki dan za tolišku župu

Poslije svete mise mladomisnik je, kako je i stari običaj, u crkvi primao čestitke i blagoslivljao vjernike. Za to vrijeme u samostanskom i crkvenom dvorištu započelo je narodno veselje igranjem kola i pjesmom. Veliki dan za tolišku župu i samostan nastavljen je na ručku gdje je uz pjesmu i radosno druženje mladomisnik s obitelji, rodbinom, svojom redovničkom zajednicom i prijateljima podijelio radost za zajedničkim stolom.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije