Poticaj ostanku mladih i obrazovanih u zemlji

Mladima za rješavanje stambenog pitanja iz proračuna FBiH 15 milijuna KM

20.05.2022.
u 15:33

Vlada FBiH je na prijedlog Federalnog ministarstva financija donijela odluku kojom se odobrava kredit Union banci d.d. Sarajevo po subordiniranim uvjetima iz sredstava utvrđenih proračunom FBiH za 2022., u iznosu od 15 milijuna KM. Ova sredstva odobravaju se Union banci na kreditnoj osnovi s rokom dospijeća od 25 godina te fiksnom kamatnom stopom od 0,1% godišnje.

Sredstva će se koristiti za plasiranje kreditne linije namijenjene mladima za rješavanje stambenog pitanja. Ovo će u značajnoj mjeri doprinijeti rješavanju egzistencijalnih pitanja stanovništva, što će utjecati na ostanak mladih i obrazovanih ljudi u zemlji, kao i jačanju kreditnog potencijala Union banke te mogućnost ponude dugoročnih kredita stanovništvu.

U obrazloženju odluke navedeno je da je od pokretanja linije stambenih kredita za mlade 2018. ukupno odobreno 1128 kreditnih zahtjeva u ukupnom iznosa od 110,031.162,81 KM, a prosječna dob korisnika su 32 godine, od kojih je 57% s visokom i višom stručnom spremom, a 17% ima magistarsko i doktorsko zvanje. Korisnici stambenih kredita su iz 50 gradova u FBiH. Ukupan iznos odobrenih kreditnih zahtjeva financirala je Vlada FBiH s 55 milijuna KM i sudjelovanja Union banke s 55,031.162 KM.

Također, po osnovi kredita iz 2021., koji je trenutačno operativan radi kasnijeg početka uvjetovanog epidemiološkom situacijom, formiran je kreditni portfelj za fizičke osobe. Rezultati su, između ostalog, 243 odobrena i realizirana kreditna zahtjeva u ukupnom iznosa od 25,409.217,60 KM, a nakon procesiranja zahtjeva u obradi očekuje se ukupno 269 odobrenih i realiziranih kreditnih zahtjeva u ukupnom iznosu od 28,470.217,60 KM. Prosječan iznos kredita je 105,150,28 KM dok je prosječna dob korisnika kredita 30 godina, od kojih 56% s visokom i višom stručnom spremom, a 13,6% ima magistarsko i doktorsko zvanje.

Korisnici stambenih kredita su iz 39 gradova u FBiH. Vlada je utvrdila i prijedlog zakona o ustanovama socijalne zaštite u FBiH. Predviđena zakonska rješenja otklanjaju najveći dio uočenih problema u pogledu uspostavljanja i provođenja minimalnih standarda stručnog rada i ispunjavanja nužnih infrastrukturnih preduvjeta koje postavljaju federalne ustanove socijalne zaštite za kvalitetno pružanje usluga svojim korisnicima.

Vlada je utvrdila i u parlamentarnu proceduru usvajanja po skraćenom postupku uputila prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju. Istaknuto je da su u proračunu FBiH za 2022. i Zakonu o izvršavanju proračuna FBiH za 2022. predviđena sredstva u okviru Tekućeg transfera drugim razinama vlasti i fondovima - provođenje Zakona o roditeljima njegovateljima u FBiH, u iznosu od 17,541.857 KM. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?