bolest u ekspanziji

Mladi zbog solarija sve češće obolijevaju od melanoma

Melanom
05.06.2022.
u 08:54

Pilipović ističe kako se drastično povećava broj pacijentica u dobu od 18 do 29 godina života, što je, kako je naveo, posljedica tog nesretnog poriva da djevojke imaju preplanuli ten.

U Republici Srpskoj na godišnjoj razini od melanoma oboli od 60 do 70 ljudi, što je jako puno, bolest je u ekspanziji, a zbog odlaženja u solarije sve češće obolijevaju mladi ljudi, upozorila je predsjednica novoformiranog Udruženja pacijenata oboljelih od melanoma Republike Srpske "Mi smo sa vama" Jasminka Sredojević.

"Samo jedan odlazak u solarij povećava rizik za dobivanje melanoma", rekla je Sredojević.

Naglasila je kako je to udruženje formirano da bi se podigla svijest o ovoj teškoj i opakoj bolesti, načinima prevencije, kao i svim modalitetima liječenja. 

Načelnik Klinike za kožne i spolne bolesti Jagoda Balaban rekla je kako je nažalost sve više mladih oboljelih od melanoma, te istaknula značaj prevencije i edukacije pacijenata.

"Riziku su najviše izložene osobe koje imaju svijetlu kožu i koje su sklone opekotinama od sunca, koje su zadobile opekotine od sunca u djetinjstvu, koje puno vremena provode na suncu, izložene su intenzivnom sunčevom zračenju u kratkom razdoblju (tijekom odmora), koriste solarije, imaju više od 50 mladeža, u užoj obitelji imaju nekoga tko je već imao rak kože, te stariji od 50 godina", navela je Balaban, javlja Srna.

Predsjednik Udruženja oboljelih od melanoma Republike Srbije Savo Pilipović rekao je kako se drastično povećava broj pacijentica u dobu od 18 do 29 godina života, što je, kako je naveo, posljedica tog nesretnog poriva da djevojke imaju preplanuli ten.

"Ne moramo umirijeti da bismo bili lijepi i da bismo nekoga privukli", naglasio je Pilipović. On kaže da se pretjeranim izlaganjem UV zračenju povećava rizik od dobivanja raka kože.

Pilipović je istaknuo da je melanom jedini rak koji je vidljiv golim okom i apelirao je na sve da se u slučaju bilo kakve promjene na koži odmah jave liječniku. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije