mostar

Mladi su najčešće žrtve trgovine ljudima

19.10.2016.
u 09:00

U povodu Europskog dana borbe protiv trgovine ljudima, udruga “Žena BiH” organizirala je jučer na Španjolskom trgu uličnu akciju koja ima za cilj educiranje i podizanje svijesti javnosti o problemu trgovine ljudima.

Građanima približiti problem

Po riječima glasnogovornice udruge “Žena BiH” Amre Selimić, želja je da se građanima Mostara kroz performansu s lutkama, čaj i razgovor približe problemi trgovine ljudima. Istaknula je kako je u BiH u 2015. godini zabilježeno 35 slučajeva potencijalne trgovine ljudima te da je riječ o 18 punoljetnih i 17 maloljetnih osoba, odnosno o 27 osoba ženskog i 8 muškog spola. Objasnila je kako su 24 osobe bile žrtve prosjačenja, a ostalima se trgovalo u svrhu seksualnog poticanja, ugovorenog braka, radne eksploatacije i drugo.

- Želimo objasniti ljudima što je to trgovina ljudima i kako se zaštititi, odnosno preventivno djelovati, kazala je Selimić navodeći kako je trgovina ljudima u suštini trgovina ljudskom bijedom. Akciju su provele volonterke i članice stručnog tima udruge “Žena BiH”, uz podršku Odsjeka za borbu protiv trgovine ljudima Ministarstva sigurnosti BiH.

Nizak stupanj informiranosti

Na panel-raspravi koju je tim povodom organizirala udruga “Novi put” iz Mostara zaključeno je kako je trgovina ljudima problem koji se događa u BiH, a građani BiH su potencijalne žrtve i unutar države i u inozemstvu. - “Novi put” je registrirao i sumnjive oglase za posao u Njemačkoj, kojima se najviše traže ženske osobe od 18 do 25 godina. Ni u jednom od tih oglasa nisu navedeni podaci o poslodavcu, a kontakt-podaci su slobodne mail adrese, kazala je predstavnica udruge “Novi put” Edisa Demić. Zbog niske razine svijesti o ovom problemu, naglasila je ona, takve ponude posebno prihvaćaju mladi te upadaju u lanac trgovine ljudima.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?