Posušje

Mladi odlaze tražiti posao, ali neki se bore i za ostanak u svom kraju školujući se za zanimanja tražena na tržištu rada

28.03.2017.
u 09:00

I posuški kraj ima veliki broj mladih na popisu nezaposlenih, kao i onih koji će uskoro na popis Službe za zapošljavanje te potragu za poslom i osiguranjem egzistencije.

Brojni su oni koji se školuju, ali većina ih ne može lako doći do posla u svojoj struci. I najnovija izvješća pokazuju kako je na popisu jako velik broj mladih ekonomista, prodavača i još nekih zanimanja koja neće lako doći do posla u svom kraju pa će ih put odvesti, kao što mnoge trenutačno vodi, preko granice, u neku sretniju budućnost i egzistenciju daleko od vlastitoga doma.

- Znam kako ovdje neću moći doći do posla pa se već spremam dalje, potražiti posao u nekoj od europskih zemalja, rekla nam je mlada Posušanka koja je završila ekonomsku školu. Tako tvrde i mnogi drugi mladi iz Posušja koji ne mogu lako doći do posla u svojoj struci.

Na jednom skupu u Posušju i predsjednik Vijeća mladih Federacije Bosna i Hercegovina Mate Lončar potvrdio je kako se 60 posto mladih iz Bosne i Hercegovine želi iseliti, napustiti svoje ognjište, jer nema posla.

Vijeće mladih u Posušju dobro radi i surađuje s nekoliko posuških tvrtki, a gospodarstvenici potiču školovanje za tržište rada te ističu važnost promjene nekih sadašnjih zanimanja koja su suvišna i nemaju podloge za zapošljavanje.

Neke posuške tvrtke raspisuju natječaje za radna mjesta i traže radnike koji će dobro raditi svoj posao. Za neka se zanimanja nude i po dvije tisuće konvertibilnih maraka.

Vrijedi spomenuti nekoliko mladih Posušana koji su se pokazali kao inovatori, primjerice, Zvonimira Šegu, a tu su i još neki iz posuškoga kraja koji se dobro snalaze u svojoj struci pa će lakše pronaći posao.

Još se spominju i prirodni resursi posuškoga kraja, pa i smilje, ljekobilje, pčelarstvo i turistički potencijali. Stoga ima nade i za ostanak u svom kraju, ali potrebno je upornosti, znanja i spremnosti za sve veće zahtjeve poslodavaca. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?