Što su u blic-anketi kazali povratnici?

Mladi ne žele na Zapad jer i u Posavini imaju posao s realnim plaćama

24.07.2018.
u 13:00

Neovisni ured za razvoj (NBR) Modriča je u 22 godine djelovanja realizirao 44 projekta vrijedna više od 7,5 mil. KM. Praktično su pokazali kako se prevladavaju slabosti lošeg bh. poslovnog okruženja i stvara ekonomski održiv povratak, piše Večernji list BiH.  Imaju najbolje učinke u pripremanju projekata, prijavljivanju na razne međunarodne i domaće fondove, razvijanju partnerstva i udruživanju s drugim subjektima unutar BiH, ali i kroz prekograničnu suradnju te u konačnici realiziranju tih projekata, što je dovelo do zapošljavanja 215 djelatnika u sjedištu NBR-a u Tarevcima (Modriča).

Poslovni inkubator

Posjetili smo NBR u Tarevcima kako bismo se uvjerili koja je “čarobna” formula održivosti povratka o kojoj se tako puno govori, no u praksi uglavnom nailazimo u povratničkoj Posavini na osobe treće životne dobi. Kroz blic-anketu povratnici, i to mlade osobe, i mještani jednoglasni su, kažu nam kako ne žele na Zapad jer Zapad je i u Posavini s obzirom na to da imaju posao s realnim plaćama, a kvaliteta života puno je bolja i jednostavnija u rodnom kraju. Dobra praksa proširila se u BiH pa danas postoji 12 poslovnih inkubatora, sljedbenika ideje koju su započeli u Gradačcu. - U Gradačcu smo formirali poslovni inkubator u devastiranom Srednjoškolskom centru koji je preoblikovan u poslovno okruženje. Tu smo koncentrirali raseljenički biznis. Privukli smo niz donacija za te tvrtke, osnažili ih kako bismo, kada povratak bude moguć u Modriči, povratnicima pružili i posao. Taj je strateški cilj ostvaren jer smo s Općinom Modriča osigurali da svi zapušteni objekti sada pripadnu NBR-u u vlasništvo. To je oživilo Tarevce i dio Modriče u povratničkom smislu, dakle, u punom smislu realizirali smo održivi povratak - kaže nam Enver Sarvan, koji je zapravo pokrenuo priču NBR-a.

Spoj iskustva i mladosti

- Moguće je imati milijune - nastavlja Sarvan i naglašava važnost kadra u institucijama koji će generirati takve strategije i taktike rada te razvijati partnerstvo sa svim razinama vlasti.

- Biznis kreira projekte, a međunarodne organizacije podržavaju takve konkretne projekte. Krajnji cilj je da se povratnici osjećaju ponovno, sa socijalno-ekonomske pozicije, stabilno i ne pomišljaju na odlazak jer imaju posao, obnovljenu kuću i okućnicu s nešto zemlje, gdje mogu dodatno privređivati. To je ekonomski održiv povratak i jedini moguć - tvrdi Sarvan. Mladi direktor NBR-a Mato Mikić iz Vidovica (Orašje) nastavio je Sarvanovim entuzijazmom.

- Ne želim ići iz Posavine i zato sam prihvatio poziv NBR-a da se pridružim inovativnom timu. Nadam se da ću svojim idejama doprinijeti ovome sjajnom timu s odličnim rezultatima. Trenutačno radimo na projektu koji traje do konca godine - “Inovacije u lancu vrijednosti suhe šljive”, koji financira EU, a područje provedbe su Gračanica i Distrikt Brčko. U tijeku je i projekt unapređenja poslovnog okruženja u BiH. Otvoreni smo za suradnju sa svim općinama u Posavini - kaže Mikić. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije