Episkop banjalučki Jefrem poručio

Mladi moraju ostajati u BiH. To je naša zemlja, moramo je obraditi, urediti i izgraditi

29.04.2019.
u 08:00

Pravoslavni vjernici u BiH i diljem svijeta obilježili su jučer Vaskrs. Proslavu Vaskrsa, kojoj je prethodila priprema višetjednim postom, pravoslavni vjernici najprije su počeli u hramovima, okupljeni u zajednici na svetoj liturgiji, čiji vrhunac predstavlja pričešćivanje – sjedinjenje s Bogom. Potom se proslava nastavila u krugu obitelji, gdje posebnu radost, naročito djeci, predstavlja tucanje šarenim uskrsnim jajima. Šareno jaje predstavlja samu simboliku Vaskrsa. Jaje je simbol rađanja života, piše Večernji list BiH. 

Mnoštvo vjernika

U cijeloj BiH služene su liturgije, na kojima je nazočio veliki broj vjernika. - Oprostimo jedni drugima, pomirimo se jedni s drugima, zagrlimo jedni druge - rečeno je na svetoj liturgiji u povodu Vaskrsa koja je služena u Sabornoj crkvi Presvete Bogorodice u Sarajevu. Liturgiji je predvodio mitropolit dabrobosanski Hrizostom. - Našu vaskrsnu radost i punoću blagdana, a vjerujem i svih vas, muti i kvari teška situacija kako naših vjernika tako i ostalog naroda, koji s nama živi i preživljava trenutke i teške trenutke naše realnosti. Svi smo zabrinuti i razočarani pojavljivanjem nebrige i neodgovornosti onih kojima smo darovali povjerenje da vladaju i upravljaju ovom državom - naglasio je Hrizostom. Protojerej-stavrofor Nenad Tupeša nakon liturgije poslao je poruke mira i molitve za oprost grijeha. Episkop banjolučki Jefrem naglasio je da je Vaskrs blagdan mira i ljubavi te pobjede života nad smrću. Pozvao je mlade ljude da ostanu u, kako je rekao, svojoj zemlji, a oni koji su otišli da se vrate. “Ovo je naša zemlja. Moramo je voljeti, obraditi, urediti i izgraditi i ona nam može dati sve ono što je nužno za egzistenciju”, istaknuo je episkop Jefrem na liturgiji u Banjoj Luci. Govorio je o značaju Vaskrsa za vjernike, a pročitana je i poslanica patrijarha srpskog Irineja koji je poručio da je Vaskrs blagdan pobjede vjere i života nad smrću, ljudske prirode i svakog čovjeka.

Čestitka kardinala Puljića

Nadbiskup vrhbosanski Vinko kardinal Puljić uputio je čestitke predstavnicima srpske Pravoslavne crkve. Vaskrs se slavi tri dana, tijekom kojih se pravoslavci pozdravljaju s “Hristos vaskrse”, uz otpozdrav - “Vaistinu vaskrse”. To je najstariji kršćanski blagdan i slavi se od prvih vremena kršćanstva.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije