sve manje zainteresirani

Mladi sve više bježe od zanata

radnici
22.10.2019.
u 07:27

U Republici Srpskoj nedostaje zanatlija svih zanimanja, možemo slobodno reći da se nalazimo u krizi zanatstva, rekao je Jovan Bratić, direktor Zanatsko-poduzetničke komore RS, pišu Nezavisne novine. 

Istaknuo je kako su u ovoj komori već 2000. godine primijetili da zanimanje za zanate opada te da bi to moglo predstavljati ozbiljan problem.

"Mladi sve češće žele biti magistri i doktori, a zanati im nisu privlačni. Radije bi se žalili kako nema posla, nego se baviti ovim zanimanjima", kazao je Bratić.

Dodaje kako je to urušilo školstvo, a s druge strane, manje plaće su dovele do nesigurnosti i utjecale na veliki problem koji sada postoji u zanatstvu.

"Danas je teško, ne samo pronaći nekoga da nauči zanat, nego nekoga tko ima volju kasnije se time stvarno baviti", rekao je Bratić.

Naglašava kako su sad svi zanati jako traženi, a vlada prava pomama za građevincima, tokarima i variteljima.

"Često razmišljamo o tome što se može uraditi da se pokrene zanimanje mladih za deficitarna zanimanja, jer uskoro nećemo imati nikoga da nam zamijeni plinsku bocu. Bilo bi dobro da se napravi ozbiljna reforma već u osnovnim školama, da bi se stvorile pozitivne navike kod onih najmlađih", objasnio je Bratić.

Ljuban Bajić, direktor Građevinske škole u Banja Luci, kazao je kako su pri upisu u novu školsku godinu napravili natječaj za četiri zanimanja u dva miješana odjela, ali je zanimanje učenika bilo premalo.

"Javilo se svega nekoliko učenika za pojedina zanimanja građevinske struke i nismo mogli formirati odjel", rekao je Bajić.

Dodaje kako je ove godine iz škole izašla jedna grupa građevinskih radnika te da je zanimanje srednjoškolaca iz godine u godinu sve manje.

"Nažalost, mladi se ne zanimaju za zanate, a tu se lako mogu pronaći poslovi i plaće su zadovoljavajuće, posebno sada, kad je veća potražnja na tržištu rada", objasnio je Bajić.

Ističe kako su prije upisa u novu školsku godinu obilazili osnovne škole te organizirali medijsko predstavljanje, ali je, unatoč tome, odziv djece bio slab.

Kristina Mrđa, direktor Tehničke škole u Banja Luci, rekla je kako se posljednjih nekoliko godina u ovoj školi upisuje 17 odjela trećeg i četvrtog stupnja, ali da su učenici najmanje zainteresirani za deficitarna zanimanja.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Feral
Feral
12:14 22.10.2019.

Varitelja ?????????????????

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?