Cijene nekretnina rastu

Mlade obitelji lakše do stana ako se ukine porez, dio županija već ima rješenja

stan, nekretnina
Ilustracija
26.11.2023.
u 21:00

Dok ostale europske zemlje imaju rast i pad cijena utemeljen na događajima na tržištu, u BiH vlada neki vlastiti zakon. Cijene nekretnina rasle do nevjerojatnih 40 posto

Bližimo se kraju još jedne turbulentne i napete godine. Od 2020. čovječanstvo ne spava mirno. Iza ugla, kako pjesma kaže, vrebaju potresi, gromovi, ratovi, a dodajmo tome još i razne bolesti te imamo jednu kataklizmičku situaciju za koju još nitko ne nudi rješenje, piše Večernji list BiH.

Međutim, ono što, srećom, ne prestaje, to je gospodarska aktivnost. Tvrtke rade i u ovim nemirnim vremenima, od onih malih do onih megalomanskih, naravno, različitim intenzitetom i u različitim dijelovima svijeta. Ono što se također zasad čini otpornim na krizu je nekretninska aktivnost.

Ništa bez kredita

U BiH izgradnja kuća, zgrada, raznih višenamjenskih objekata ne samo da nije prestala unatoč svim krizama, već se i pojačavala. Trend je neobičan jer svugdje dolazi do “hlađenja” tržišta i u ovakvoj situaciji nekretnine sve manje zanimaju Amerikance i Nijemce, ovaj dio Europe u koji spada BiH, te gledajući njezino susjedstvo, po tom je pitanju jako čudan.

Primjerice, Njemačka ima pad od 9,9 posto, Danska pad cijena za 7,6 posto, Švedska 6,8. Međutim, u susjednoj Hrvatskoj cijene su veće za 13,7 posto. Ako govorimo o BiH, ovdje su cijene veće i do 40 posto te su nerijetko stanovi u većim gradovima, poput Sarajeva, Banje Luke ili Mostara, skuplji nego u nekim europskim metropolama. Mlade obitelji sve se teže odlučuju za neki korak, međutim inicijativa za ukidanje poreza na prvu nekretninu, koju zagovara Ministarstvo financija BiH, možda bi im promijenila odluku.

- Podstanari smo i stalno razgovaramo o kupnji stana, ali morali bismo se zadužiti do grla. Međutim, ovo što smo vidjeli, da bi kupnja prvih 40 kvadrata za nositelja stanarskog prava bila oslobođena poreza, natjeralo nas je da opet razmišljamo. Ostala bi nam godišnja plaća ako bismo tako kupili stan i naravno da se nadamo kako će ta inicijativa biti usvojena - govori nam bračni par Ćorić s kojim smo prokomentirali ovu temu. Neke županije već imaju dobrano riješeno ovo pitanje. U Srednjobosanskoj županiji je plaćanja poreza oslobođen kupac do navršenih 40 godina života, prvi put i isključivo radi rješavanja svoga stambenog pitanja, nekretnine do 100 četvornih metara ili kuće namijenjene za stanovanje ili pak zemljišta za gradnju kuće do 600 kvadrata. Tuzlanska županija navodi da se porez na promet nekretnina i prava ne plaća na prijenos vlasništva na nekretnine do 70 četvornih metara površine koja služi za stanovanje kada je kupac mladi bračni par koji prvi put rješava svoje stambeno pitanje.

U HNŽ-u postoji inicijativa da se mlade oslobodi plaćanja poreza na prvu nekretninu, ali samo inicijativa. U ZHŽ-u je pokrenuta inicijativa za ukidanje poreza na kupnju prve nekretnine svim osobama do 35 godina. Predlagatelj je Vedran Kožul iz HDZ-a BiH. - Mladi koji planiraju kupiti svoju prvu nekretninu za stanovanje susreću se s viskom cijenama na tržištu. Uz navedene cijene, dužni su u većini slučajeva platiti i 5% poreza na promet nekretnina iako u zakonu stoji da je obveznik plaćanja poreza prodavatelj nekretnine. Smatram kako bi navedene izmjene zakona bile pozitivna demografska mjera koja bi mladima olakšala kupnju nekretnine za stanovanje, a samim time i mlade potaknula na ostanak u ZHŽ-u.

Izmjenama i dopunama proračuna za 2023. godinu ukupan planirani prihod ZHŽ-a na promet nekretnina fizičkih osoba iznosi 650.000 KM, stoga smatram kako oslobađanje navedenog dijela žitelja ZHŽ-a od ovog poreza ne bi predstavljalo financijski problem za Županiju - kazao je i uz to pokrenuo još i inicijativu o pokretanju programa pomoći za mlade koji grade prve obiteljske kuće za stanovanje. Jasno je, bez ukidanja poreza na nekretnine za BiH predstoji ozbiljna kriza u ovom sektoru jer je sve manje mogućnosti za kupnju.

Vlasnička pristranost

Dok ozbiljna tržišta imaju usklađen rast i pad cijena ili se to barem zasniva na nečemu realnom, kod nas i dalje vlada vlasnička pristranost, kada čovjek pridodaje veću vrijednost vlastitom vlasništvu, često iracionalno. I od tog se, izgleda, u BiH neće odustati, stoga država mora pomoći

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije