Naslovnica Vijesti

Mještani grudske općine iz visokih zona odsad će piti vodu iz Posušja

07. rujna 2018. u 11:45 0 komentara 215 prikaza

Vijest da mještani Cera (Tolići, Čale, Zovci, Spajići gornji/donji) u grudskoj općini dobivaju prvi put vodu s vodovoda, pozitivno nas je iznenadila, pa smo posjetili samo selo.

Uvjeti za povratak
Već na ulasku u dio gdje su Tolići nalaze se teški strojevi. Tu živi Jerko Tolić Ćišić sa suprugom te godinama, već kao predsjednik Organizacijskog odbora Tolića susreta, poziva na povratak iseljenih, a sada se sve više stvaraju preduvjeti da se u bajkovito selo smješteno iznad središta Gruda, okruženo netaknutom prirodom, počnu vraćati oni koji su ga davno napustili. Ako se neće odlučiti na trajni povratak, mnogi će zasigurno svoj boravak u inozemstvu skratiti. To čini Drago Spajić koji će ovih dana krenuti u Zagreb, a najveći dio ljeta proveo je na Cerama. Ono što je zanimljivo vezano uz dolazak vode u sela koja su krajnja točka župe Grude je činjenica da će vodoopskrba ići s vodovoda Tribistovo, iz općine Posušje. I načelnik općine Grude Ljubo Grizelj posjetio je Toliće i Cere, kao i ostala sela iznad općinskoga središta. Rješavanje ovoga problema dogovoreno je još 2014. godine. - Općine Grude i Posušje dogovorile su da se u visoke zone Gruda voda distribuira iz tribistovske akumulacije.

Logično rješenje
Time se omogućilo napajanje kvalitetnom vodom naselja na nadmorski višim područjima grudske općine. To su visoke zone i nama su iznad mogućnosti opskrbe iz Grudskog Vrila, tako da je jedno logično rješenje da se dovede voda iz Posušja i sretni smo što se pristupilo realizaciji projekta - govori nam Grizelj. Situaciju dodatno objašnjava viši stručni savjetnik za poslove vodoprivrede u Odjelu za gospodarstvo općine Grude Veselko Spajić. - Osim za Cere, kada je rađena cesta, vodoopskrba je bila predviđena i za Gornje Zoriće i Rupine, a postoji mogućnost da se dalje vodom opskrbljuju Ćorluke, Lončaci, Milošev Dolac i Crljena Jama. Na Cerama vodoopskrba ide, a ako bude postojala želja za Gornje Zoriće i za Rupine, trebaju još dva reducir ventila kako bi se snizio tlak ili dvije rasteretne komore da se pristupi projektu vodoopskrbe. Rasteretna komora za Cere je na 680 m nadmorske visine, a naš bazen u Tolićima je na 660 m. On prihvaća 50 kubika vode i puni se iz te rasteretne komore - objasnio je Spajić. Sama ideja nastala je 1996., kada je Posušje radilo projekt vodoopskrbe za svoju općinu. Tada je poslan zahtjev da se osigura 4,5 litara u sekundi vode za visoke zone općine Grude, što je Posušje i prihvatilo

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.