ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Mjesečno se u BiH preda ili otkrije čak više od 600 komada ilegalnog oružja

pištolj, oružje
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
18.01.2014.
u 10:50

Od 5094 komada dobrovoljno predanog i oduzetog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava (MES), 3112 komada oružja i MES-a (62 posto) dobrovoljno je predano i pronađeno

Za nešto manje od osam mjeseci u Bosni i Hercegovini su ukupno evidentirana 5094 komada dobrovoljno predanog i oduzetog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava (MES).

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva sigurnosti, prihvatilo je izvješće o radu Operativne radne skupine za borbu protiv ilegalne trgovine oružjem u Bosni i Hercegovini za razdoblje 8. svibnja do kraja 2013. godine, a u kojem se iznosi i spomenuta brojka pronađenog ilegalnog oružja.

Kaznene prijave

Od 5094 komada dobrovoljno predanog i oduzetog oružja i minsko-eksplozivnih sredstava (MES), 3112 komada oružja i MES-a (62 posto) dobrovoljno je predano i pronađeno. Po županijskom zakonodavstvu oduzeto je 127 komada oružja (2 posto), po zakonodavstvu entiteta i Distrikta Brčko oduzeta su 1823 (36  posto), a po zakonodavstvu BiH oduzeta su 32 komada oružja (1 posto). Nadležnim tužiteljstvima u BiH podneseno je 613 izvješća o počinjenom kaznenom djelu, a prijavljeno je 775 osoba.

Stručnjaci kažu kako je teško davati bilo kakve procjene o uspješnosti ovih aktivnosti, jer ne postoji precizan broj oružja koji bh. građani ilegalno posjeduju.

- Zbog blizine ratne prošlosti logično je da ovaj problem postoji u BiH i da mnogi građani još uvijek posjeduju oružje do kojeg su došli na razne načine. Akcije dragovoljne predaje oružja koje organiziraju županijski MUP-ovi očito daju rezultate.

Akcije predaje oružja

Iako istraživanja pokazuju da građani prisustvo nelegalnog oružja ne smatraju posebno velikom sigurnosnom prijetnjom, taj problem ne treba podcijeniti. Ovakve akcije prikupljanja i pronalaska ilegalnog oružja svakako treba pozdraviti - kaže profesor sigurnosti na Fakultetu političkih znanosti u Sarajevu dr. Mirza Smajić.

Po njegovom mišljenju, ne treba odustajati od ponovnih poziva građanima da dragovoljno, bez straha od sankcija, predaju ilegalno oružje.

- Podatak o skoro 5100 komada oduzetog oružja u ovom vremenskom razdoblju može se učiniti velikim, ali treba uzeti u obzir koliko je tu ispravnog oružja, koje su vrste u pitanju i koliko komada oružja otpada na jednu osobu - ističe Smajić. Da građani Bosne i Hercegovine ne odustaju lako od oružja, pokazuju podaci o povećanom broju zahtjeva za izdavanje dozvola za nošenje oružja. Ipak, različiti su motivi zbog kojih građani zadržavaju ili nabavljaju oružje. Za neke je to stvar osobne sigurnosti, za druge kolekcionarstva, a za treće “posla”. Naime, ne treba zaboraviti da se u BiH značajan broj kaznenih djela počini uz upotrebu ilegalnog oružja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?