Subvencije od Federacije BiH

Mjesečno 70.000 KM za smještaj studenata

03.05.2018.
u 20:50

U akademskoj 2016./2017. godini u studentskim centrima/domovima smještaj i hranu imalo je 2758 studenata, što u odnosu na ukupan broj studenata koji studiraju na javnim visokoškolskim ustanovama iznosi 4,80 posto, piše Večernji list BiH.

Zahtjevi su daleko veći, ali smještajni kapaciteti su ograničeni. Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti sufinanciralo je smještaj i hranu za 378 studenata iz Posavske, Bosansko-podrinjske, Hercegbosanske županije i Republike Srpske, što u odnosu na ukupan broj studenata koji smještaj i hranu imaju u studentskim domovima iznosi 13,7 posto.

- Broj studenata za koje Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti subvencionira smještaj i hranu iznosi 0,65 posto u odnosu na ukupnu studentsku populaciju koja studira na javnim visokoškolskim ustanovama u Federaciji BiH. Za sufinanciranje smještaja i hrane studenata (osnovni studentski standard) Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti u 2017. godini izdvojilo je 793.392 KM, što u odnosu na ukupan iznos transfera za financiranje studentskog standarda od 1,100.000 KM iznosi 72,1 posto - navodi se u izvješću spomenutog ministarstva. Inače, mjesečna subvencija po studentu iznosi 219 maraka, a Ministarstvo obrazovanja i znanosti za ovu svrhu izdvaja nešto više od 70 tisuća maraka mjesečno.

- Potrebno je raditi na osiguranju smještajnih kapaciteta i infrastrukture za veći broj studenata. Također, treba omogućiti pravo korištenja raspoloživih infrastrukturnih kapaciteta studentskoga centra studentima koji nisu smješteni u studentskom centru te jednako pravo korištenja studentskog restorana, knjižnice, korištenja sportskih terena i sadržaja, kako bi egzistencijalni i akademski život studenta bio adekvatno upotpunjen - stoji u izvješću.

Kada se govori o Studentskom centru Sveučilišta u Mostaru, u izvješću stoji kako je federalno resorno ministarstvo ovoj instituciji plaćalo smještaj za 130 studenata iz Hercegbosanske županije, tri iz Posavske županije te četiri studenta iz Republike Srpske. Najveću promjenu predstavlja dolazak studenata iz RS-a jer spomenuto ministarstvo ranije nije subvencioniralo u Mostaru ove studente. Broj studenata za koje Ministarstvo subvencionira smještaj i hranu, a koji dolaze iz Hercegbosanske županije, kontinuirano je rastao. Vrhunac je dostignut u akademskoj 2015./16. godini, nakon čega je već u sljedećoj akademskoj godini pao s 204 na 187 ili za 17 studenata manje. Od akademske 2011./2012. do 2016/17., godine broj studenata iz ove županije je veći za 23. To postotno iznosi oko 12,3 posto studenata više. Istodobno, sredstva potrebna za subvencioniranje njihova smještaja i hrane viša su za oko 24,3 posto.

Broj studenata iz Posavske županije za koje Ministarstvo subvencionira smještaj i hranu znatno je manji u odnosu na druge subvencionirane sredine. Akademske 2011./12.i akademske 2016./17. Ministarstvo je subvencioniralo 5 studenata. U međuvremenu taj se broj kretao od 3 u 2015./16. do 12 studenata u akademskoj 2012./13. godini. Veći broj mladih iz Posavine još uvijek se odlučuje na upis fakulteta u Hrvatskoj.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije