ZLOUPORABE OVLASTI

Mjesec pred izbore ministri više na terenu sada nego tijekom mandata

Nermin Nikšić
18.09.2014.
u 09:08

Posjeti različitim institucijama i članovi Vlade FBiH nastoje što je više moguće iskoristiti kao predizborni marketing

Većina ministara na svim razinama vlasti nalaze se na vrlo istaknutim mjestima na kandidacijskim listama svojih stranaka za predstojeće izbore. Zbog toga i ne čudi što zadnje dane svog mandata koriste kako bi vodili predizbornu kampanju uz pomoć državnih, odnosno javnih resursa. Posjeti različitim institucijama i druge redovite ministarske aktivnosti nastoje što je više moguće iskoristiti za predizborni marketing. U ovome prednjače ministri u federalnoj Vladi, predvođeni premijerom Nerminom Nikšićem, koji je nositelj liste svoje stranke za Zastupnički dom Parlamenta FBiH u izbornoj jedinici koja zahvaća značajan dio Hercegovine.

Svakodnevni obilasci

Nikšić skoro svakodnevno obilazi gradilišta, a vrhunac promidžbe bilo je spuštanje u jamu rudnika, gdje je pod punom rudarskom opremom, brišući znoj ručnikom, davao izjavu o novim ulaganjima u rudarstvo. Za njim mnogo ne zaostaju ni drugi esdepeovci u Vladi. Ministar pravde Zoran Mikulić koji predvodi jednu od listi SDP-a za Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, naprasno je postao otvoren prema medijima i ima ga na svim događajima koji su na bilo koji način povezani s pravosuđem. Listu SDP-a za Federalni parlament iz izborne jedinice u Tuzlanskoj županiji predvodi aktualni ministar prometa i veza Enver Bijedić. On ovih dana obilazi gradilišta cesta i autocesta ne skidajući zaštitnu kacigu i prsluk. Više nego inače u javnosti su i drugi ministri iz SDP-a, ali i SDA, koji se nalaze na kandidacijskim listama, poput Damira Mašića, Erdala Trhulja i Zukana Heleza. Zanimljiv je i primjer ministra za izbjeglice i raseljene osobe, Adila Osmanovića, koji ovih dana obilazi povratnike i potpisuje različite ugovore, uglavnom pred kamerama. Osmanović računa na glasove u RS-u pa su mu i ministarske aktivnosti ovih dana fokusirane na povratničku populaciju u tom entitetu. U kampanji su bili spremni aktivno kao ministri sudjelovati i kadrovi Boljitka u entitetskoj izvršnoj vlasti, Jerko Ivanković Lijanović i Milorad Bahilj. Međutim, u tome ih je omeo jednomjesečni pritvor čije se trajanje vremenski poklapa s istekom predizborne kampanje. Njihovi resori, a posebno Lijanovićev, pogodni su za prikupljanje glasova na terenu. No, od toga ovaj put neće biti ništa.

Ministri okrenuli leđa

HSP BiH koji je potpisnik „platforme“ neće moći iskoristiti izvršnu vlast za prikupljanje glasova. Njihovi ministri su okrenuli leđa stranci i trenutno rade samo u vlastitom i interesu svojih političkih pokrovitelja.

Ključne riječi

Komentara 1

MX
MXLCLGTG
13:41 19.09.2014.

Koriste vrijeme da mi narodu opet prodavali m..a pod bubrege a li svejedno i narod je oguglo na sve pa ih vise i ne interesuju izbori umjesto da svi i u federaciji i u RS izadju na izbore i ovoj bagri pokaze crveni karton nista drugo nisu ni zasluzili a poslije izbora preispitati odakle su stekli toliku imovinu ako su radili po zakonu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?