NE UBIJA VIRUSE I BAKTERIJE

Mit o čišćenju na koji morate prestati nasjedati: Ovo ne mora nužno imati svojstva dezinfekcije i ubijanja klica

čišćenje
Foto: shutterstock
1/2
28.12.2023.
u 07:50

Jaki i ugodni mirisi u mnogim proizvodima za čišćenje ne moraju nužno imati svojstva dezinfekcije i ubijanja klica. Dakle, iako možda imate kuhinju ili kupaonicu koja odlično miriše, još uvijek iz njih mogu vrebati virusi i bakterije.

Jeste li ikada ušli negdje i pomislili: "Mmm. Miriše tako čisto"? Postoji nešto u tom višenamjenskom sredstvu za čišćenje s mirisom bora, spreju za namještaj s mirisom limuna i sredstvu za čišćenje podova s ​​mirisom lavande što godi nosu i navodi nas da vjerujemo da se nalazimo u čistom okolišu, piše House Digest.

Jaki i ugodni mirisi u mnogim proizvodima za čišćenje ne moraju nužno imati svojstva dezinfekcije i ubijanja klica. Dakle, iako možda imate kuhinju ili kupaonicu koja odlično miriše, još uvijek iz njih mogu vrebati virusi i bakterije.

U rječniku Merriam-Webster "čist" se definira kao "bez prljavštine, onečišćenja, kontaminacije i bolesti", ali može li vam to pružiti sam miris? Ne baš. U većini slučajeva, miris u proizvodima za čišćenje je kombinacija kemikalija koje nisu dizajnirane da učine ništa više od stvaranja ugodnog aromatičnog efekta, piše Net.hr

Jaki i ugodni mirisi u mnogim proizvodima za čišćenje ne moraju nužno imati svojstva dezinfekcije i ubijanja klica.

Ako želite čist, dezinficiran dom, morat ćete tražiti više od primamljive arome. Uvijek pročitajte etiketu i popis aktivnih sastojaka na proizvodima za čišćenje. Tu piše kakve rezultate možete očekivati, bilo da dezodoriraju, ubijaju klice ili oboje.

Odjel proizvoda za čišćenje u trgovini može biti neodoljiv s brojim proizvodima, ali ako znate što tražite, to vam može pomoći suziti pretragu. Ako želite istinski čist dom, potražite proizvode na kojima stoje izrazi poput "ubija klice", "dezinficira", "ubija bakterije/viruse" ili "antibakterijski".

Ako se na proizvodu koriste izrazi koji se primarno fokusiraju na miris i čišćenje, a da se ne navede kako čisti, možda neće imati moć ubijanja klica koju želite. Osim živopisnog, upečatljivog teksta na prednjoj etiketi, valja pročitati i sitni crni tisak na popisu aktivnih sastojaka.

Opće je poznato da izbjeljivač ili natrijev hipoklorit ima sposobnost ubijanja virusa, bakterija i gljivica. Kvartarni amonijevi spojevi, koji obično završavaju riječima "amonijev klorid", također mogu ubiti mikrobe, pa potražite te riječi na popisu aktivnih sastojaka.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije