U prostorijama Udruga iz Domovinskoga rata Orašje

Mišković i Oršolić: Mi smo branili naše domove, obitelji

fasf
04.11.2016.
u 14:12

Kakve su to pobude i tko je bio taj mozak koji je mogao tako kreirati i napraviti takve optužnice pa da uhićenje i odvodi i zatvara ljude koji su branili svoje domove, svoj narod i goli život, kazao je u obraćanju medijima Anto Oršolić, predsjednik Udruge HVIDR-a Orašje.

Uoči održavanja mirnog prosvjednog skupa u Orašju kojeg su organizirale Udruge proistekle iz Domovinskoga rata općine Orašje u prostorijama njihovih udruga u Orašju održana je press konferencija u kojoj su se novinarskim ekipama, osobito brojnim iz Republike Hrvatske, obratili predstavnici organizatora prosvjeda Ilija Mišković, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata općine Orašje i Anto Oršolić, predsjednik JVIDRE Orašje. Mišković je novinarima pojasnio da su organiziranje prosvjeda željeli poslati jasne poruke o događanjima u Orašju i , kako je rekao, sramotnim uhićenjima.- Mi smo napravili jedan organizacijski tim koji stoji iza ovoga mirnog i dostojanstvenog prosvjeda ali koji će i dalje pratiti sva događanja vezano za ovaj slučaj posljednjih uhićenja naših prijatelja, suboraca, branitelja, zapovjednika . Želimo javnosti  iz Posavine uputili jasne i nedvosmislene poruke i naše stavove. Pratit ćemo i dalje ovu situaciji i donositi određene poteze i zaključke o kojima ćemo javnost uvijek izvještavati, piše Večernji list BiH

 Sramotna uhićenja

Oršolić se osvrnuo na postrojbu 106 HVO brigade , njene pripadnike te karakter obrambenog rata koji je vođen na području oraško-šamačke bojišnice. -Tijekom 1992.g. kada  smo napadnuti od neprijateljskih snaga, srpske vojske, četnika i paravojnih formacija organizirali smo se rukovodeći time što se događa u našem susjedstvu, u RH gdje se uništavalo, ubijalo palilo, protjerivalo stanovništvo. Mi smo se organizirali jer smo htjeli sačuvati i branimo naš prostor, a ne bježati pred puno jačim neprijateljskim snagama. Naša organizacija obrane isključivo je bila obrana svog prostora, domova, naroda. Niti jednog metra nismo se kretali u nikakve osvajačke pohode, niti se o tome razmišljalo, a sve te godine rata trpjeli smo danonoćne napade napade tenkovima i topništvom, svakodnevna granatiranja. Krvlju smo plaćali obranu naših domova. U toj je obrani poginulo preko 270 branitelja i oko 1.000  je ranjenih osoba RVI  te preko civila. Danas nakon toliko godina i svih tmurnih događanja ustrojavanja i prekrajanja granica unutar BiH i nekakvih podjela doživjeli smo i to da obični ljudi koji su obranili svoj dom i svoj narod trebaju za nešto odgovarati, kazao je Oršolić.    

 Tko je mozak ovakovih lažnih optužbi

Oršolić je također postavio otvoreno pitanje .- Gdje mi to živimo i u kakvoj to državi, a nisam siguran da li se uopće može nazvati takvim imenom, budući se nakon toliko godina dešavaju ovakve stvari koje su iskonstruirane i krivotvorene. Kakve su to pobude i tko je bio taj mozak koji je mogao tako kreirati i napraviti takve optužnice pa da uhićuje i odvodi i zatvara ljude koji su htjeli sačuvati svoj život, kazao je Oršolić. U odgovoru na pitanja novinara Mišković i Oršolić su kazali da su se u teškim ratnim vremenima na području Bosanske Posavine branitelji uvijek vodili pravilima ratovanja. - Uvijek smo govorili, nemojte počiniti bilo što može ukaljati našu borbu. Dakle, čisti smo kao suza što se tiče rata i ratnih djelovanja na ovim prostorima. Tijekom ratnih događanja ovdje su bile naše obitelji jer mi nismo bježali i svakodnevno smo sa njima dijelili te teške trenutke, a evo sada se privode naši prijatelji, naši branitelji, naši ratni zapovjednici. Strašno smo ogorčeni i ne nalazimo prave riječi da opišemo našu povrijeđenost, kazali su Mišković i Oršolić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije