posjet

Misija približavanja BiH EU i ravnopravnosti Hrvata

Kolinda Grabar Kitarović
Goran Stanzl/PIXSELL
03.03.2015.
u 09:07

Prva adresa Grabar-Kitarović je Sarajevo i susreti s vodstvom zemlje

“Hrvatska je vrlo zainteresirana za stabilnost BiH, za njezin ulazak u Europsku uniju i NATO. Ali, naravno, prije i iznad svega smo za konstitutivnu jednakopravnost svih triju naroda, dakle, i hrvatskog naroda”, rekla je uoči današnjeg puta u Sarajevo gdje će se susresti s vodećim dužnosnicima s državne razine Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Hrvatske. Njezini domaćini su članovi Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović koji su, uostalom, zajedno nazočili i prigodom njezine nedavne inauguracije na Markovu trgu u Zagrebu.
Niz susreta
Kolinda Grabar-Kitarović u Sarajevu će biti dočekana uz najviše državničke počasti i svečano postrojavanje ispred zgrade državnog Predsjedništva. Nešto prije podneva hrvatska predsjednica razgovarat će pola sata privatno s trojicom članova državnoga vrha, a nakon toga sastanku će se priključiti izaslanstva dviju država. Nakon okončanja ovoga susreta, novinarima će se zajedno obratiti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović i trenutačni predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić. Nakon toga je predviđen zajednički svečani ručak izaslanstava. Hrvatska predsjednica razgovarat će danas i s vodstvom oba doma Parlamenta BiH koje predvode Šefik Džaferović i Bariša Čolak. Prema protokolu koji je dostavljen medijima, nju će primiti i predsjedatelj Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda kojemu će to, po svemu sudeći, biti jedan od posljednjih susreta na visokoj razini na toj poziciji. Nakon više susreta, s članovima Predsjedništva BiH predviđen je ručak, a prošetat će i ulicama Sarajeva. Kako se doznaje, Kolinda Grabar-Kitarović će u pratnji supredsjedateljice Zastupničkog doma Parlamenta BiH Borjane Krišto i predsjednika FBiH Marinka Čavare prošetati Baščaršijom.
Poruke HNS-a
Njezin prvi posjet kao predsjednice počinje upravo u BiH kao nedvojben znak potpore Hrvatske najznačajnijem susjedu. No, ovaj posjet će se promatrati i kroz prizmu u subotu održanog zasjedanja Hrvatskog narodnog sabora na kojemu je pročitano i pismo njezinog donedavnog stranačkog šefa Tomislava Karamarka koji je poručio da Hrvati u BiH moraju ostvariti jednakopravnost, što je izazvalo otpor dijela bošnjačkih stranaka koje ne odustaju od diskriminacije Hrvata. Grabar-Kitarović nakon BiH putuje u posjet SAD-u.

Komentara 1

RO
rosa
18:27 03.03.2015.

“Hrvatska je vrlo zainteresirana za stabilnost BiH, .....". Siguran sam i da je BiH izuzetno zainteresirana da Hrvatska jednom postane stabilna država.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije