Pristrani apologet u Strasbourgu nastavlja promovirati bošnjačku politiku

Mišetić pozvao na povlačenje ili suspenziju suca Vehabovića

Luka Mišetić
PIXSELL
18.10.2022.
u 16:55

Mandat suca Farisa Vehabovića je istekao, no on i dalje zbog blokada u Vijeću ministara ostaje na ovoj dužnosti. U više navrata isticao je krajnje pristrana stajališta. Na njegovu mjestu već je odavno trebao biti sudac Hrvat

Američki odvjetnik hrvatskih korijena Luka Mišetić uključio se ponovno u raspravu oko izmjena Izbornog zakona te je spočitao bosanskohercegovačkome sucu Farisu Vehaboviću, koji je član Europskog suda za ljudska prava, što se krajnje pristrano uključio u komentiranje odluka visokog predstavnika Christiana Schmidta iznoseći krajnje pristrana probošnjačka stajališta te retvitajući internetske radikale i propagandiste Jasmina Mujanovića te Reufa Bajrovića, piše Večernji list BiH.

Nije to prvi put da Vehabović iznosi svoja stajališta o predmetima koja je modelirao kao sudac ili pak sudjelujući u raspravama oko kojih se vode političke i pravne bitke. Nakon što je Mujanović, jedan od najvećih manipulatora činjenicama, na društvenoj mreži Twitter podijelio stajališta oko Schmidtove odluke, Vehabović je automatski potvrdio kako je takvo što protivno praksi u izbornom procesu. Napisao je tri objave navodeći predmete u kojima je stav zauzeo Europski sud za ljudska prava.

Osporava Schmidtovu odluku

"Europski sud za ljudska prava (ECtHR) presudio je 6. studenoga 2012. da je Bugarska prekršila pravo na slobodne izbore zbog kasnog usvajanja bitnih izmjena Izbornog zakona. Purcellovo načelo je pravno načelo koje utvrđuje da sudovi ne bi trebali mijenjati izborna pravila tijekom razdoblja neposredno prije izbora jer bi to moglo zbuniti birače i izborne službenike. Vrhovni sud SAD-a utvrdio je Purcellovo načelo. Konačno, iznenadna i nepredvidiva promjena u pravilima za izračunavanje glasova mogla bi prekršiti članak 3. Protokola br. 1. Sud je utvrdio povredu tog članka. Paschalidis, Koutmeridis i Zaharakis protiv Grčke", napisao je Vehabović. On redovito, uz Mujanovića, prosljeđuje i objave Reufa Bajrovića koji visokog predstavnika naziva neonacistom, UZP-ovcem... Nije se dugo trebalo čekati na odgovor odvjetnika Mišetića koji je u raspravi na Twitteru pozvao Vehabovića da se odmah izuzme od predmeta na kojima radi vezano uz BiH.

"Sigurno ćete se suočiti sa zahtjevom za diskvalifikaciju ako odlučite da se dobrovoljno ne povučete. Morate biti objektivno viđeni kao nepristrani, a ovaj tweet @jasminmuj (Jasmin Mujanović) jasno pokazuje ono što je očito: objektivna osoba bi vas mogla doživjeti kao zagovornika jedne strane", napisao je Mišetić. Nakon toga sudac Vehabović napisao je kako je riječ o "sudskoj praksi činjenicama, a ne komentaru". Američki odvjetnik nastavio je istim obrazloženjem te objasnio kakva je procedura.

"Predlažem da istražite sudsku praksu Europskog suda za ljudska prava o diskvalifikaciji te o subjektivnim i objektivnim testovima nepristranosti koji se primjenjuju. Očigledno postoji osnovana sumnja da je Vehabović pristran po pitanju Izbornog zakona i da tvita kako bi 'skicirao' stvari", napisao je. Dostavio je dokument "Rezolucija o sudačkoj etici" Europskoga suda u kojoj se jasno govori o obvezi očuvanja nepristranosti.

Prekršio kodeks

"Suci svoju dužnost obnašaju nepristrano i osiguravaju privid nepristranosti. Suci se ne smiju baviti predmetom u kojem imaju osobni interes. Suzdržavat će se od svake aktivnosti, izražavanja i udruživanja za koje se može smatrati da negativno utječu na povjerenje javnosti u njihovu nepristranost. Suzdržavat će se od izražavanja, u bilo kojem obliku i mediju, na način koji bi mogao potkopati autoritet i ugled Suda ili izazvati razumnu sumnju u njihovu neovisnost ili nepristranost. Ovo se jednako odnosi na obnašanje sudačke dužnosti, zastupanje Suda te na akademske ili druge javne ili privatne aktivnosti izvan Suda. Oni će nastaviti s najvećom pozornošću koristiti društvene medije", stoji u dokumentu. No, Vehabović, za kojega se vjeruje kako je modelirao neobvezujući dio objašnjenja iz presude po predmetu Azre Zornić o tome da je došlo vrijeme za dokidanje konstitutivnih naroda, objavljivao je desetke tekstova u kojima se Hrvate i njihove političke predstavnike karakterizira kao radikale te dijelio i objave kako je aktualna administracija Joea Bidena "izdala Bosnu", odavno sebe diskvalificira iz prostora nepristranoga suca. Nije ovo prvi put da se Vehabović pojavljuje kao apologet bošnjačkog nacionalizma jer je pisao tekstove i za portal paraobavještajnoga podzemlja u BiH. Njemu je istekao mandat, no vlasti BiH ne čine ništa kako bi se imenovao novi sudac. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije