ODVJETNIK UPOZORIO

Mišetić: Hrvatska će nakon izbora imati pravo razvrgnuti Dayton

luka mišetić
Filip Brala/Pixsell
29.07.2022.
u 08:25

Mišetić vjeruje da bi listopadski izbori mogli biti uvod u politički kaos, nemire te dezintegraciju BiH

Nakon bosanskohercegovačkih izbora u listopadu Hrvatska će prema međunarodnom pravu moći raskinuti Daytonski sporazum jer je očita namjera bošnjačkih stranaka da Hrvate pretvore u nacionalnu manjinu, napisao je na Twitteru Luka Mišetić, odvjetnik hrvatskog generala Ante Gotovine u Haagu i politički komentator. 

Potpisnici su Daytonskog sporazuma BiH, Hrvatska i Srbija. Tri zemlje obećale su da će poštovati ispunjenje sporazuma, što uključuje i prava konstitutivnih naroda, piše Mišetić te tvrdi da je bošnjačke političke stranke "planiraju iskoristiti listopadske izbore kako bi ukinule Hrvatima pravo na taj status i reducirale ih na poziciju nacionalne manjine". To bi, smatra odvjetnik, izravno prekršilo jedan od osnovnih stupova Daytonskog sporazuma.

Svaka od tri zemlje potpisnice prema međunarodnom pravu ima pravo suspendirati sporazum ako ga jedna od strana prekrši, a dvije od tri zemlje imaju ga pravo i raskinuti ako vjeruju da treća strana krši ugovor. Složi li se Beograd sa Zagrebom da je to slučaj, dvije zemlje imaju pravo raskinuti Daytonski sporazum, smatra Mišetić.

Odvjetnik vjeruje da bi listopadski izbori zato mogli biti uvod u politički kaos, nemire te dezintegraciju BiH ne pribjegne li visoki predstavnik potezima koja bi zajamčile poštivanje konstitutivnosti Hrvata.

Samo dva mjeseca uoči izbora u BiH traju rasprave o izbornom zakonu, a hrvatske stranke kritiziraju bošnjačke da planiraju izabrati probošnjačke političare, nominalno Hrvate, u Predsjedništvo BiH te u Dom naroda. Glavni im je cilj izabrati probošnjačku vladu, čime bi se ponovno prekršila politička prava Hrvata, tvrde hrvatske stranke.
 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?