120 djece i mladih članovi su udruge oboljelih od šećerne bolesti USŽ-a

Mirza ima 12 g., a dijabetes već 4, Sara se pomirila s bolešću

storyeditor/2023-04-05/secer.png
06.04.2023.
u 17:10

U sklopu realizacije projekta "Bihać – grad djece" Udruga djece i mladeži oboljele od dijabetesa Unsko-sanske županije, koja okuplja 120 djece i mladih, upriličila je u galerijskome prostoru Kulturnog centra Bihać prvu od šest radionica "Mala škola dijabetesa na Uni", piše Večernji list BiH. Članove Udruge majka oboljeloga dječaka Merisa Jusić iz Ključa poučila je kako pravilno izračunati količinu ugljikohidrata značajnu za pravilnu regulaciju šećera u krvi.

Podijelili iskustva

Dvanaestogodišnjak Mirza Jusić, član Udruge, obolio je od dijabetesa s osam godina. U borbi s ovom bolešću koristi inzulinsku terapiju. - Dnevno primam oko sedam jedinica inzulina, a navečer najviše 24. Nekad osjetim kako se tresem, gubi mi se vid, a onda malo sjednem, popijem nešto, pojedem i pričekam dok se ne podigne razina šećera u krvi - kaže 12-godišnji Mirza. Svoje prethodno znanje o pravilnom računanju količine ugljikohidrata značajne za pravilnu regulaciju šećera u krvi obnovila je na ovoj radionici i Sara Jonuzović koja od dijabetesa boluje već šest godina.

- Moja dnevna doza inzulina je 48 jedinica. Ove naše aktivnosti mnogo mi znače jer svaki put učim nešto novo, kako se nositi s tom bolešću, naravno, na lakši način. Budući da sam se sa svojom bolešću pomirila, da je volim, da je to dio mene, nemam nikakve tegobe što se tiče dijabetesa. Ništa mi ne smeta. Možda samo u trenutku hipoglikemije osjećam nemoć, ali to je također dio mene, takvo stanje podnosim vrlo dobro jer znam što uraditi u tom trenutku - kaže Sara Jonuzović.

Ovo je prva od šest radionica pod pokroviteljstvom Grada Bihaća, a u sklopu projekta "Bihać – grad djece". - Računanje ugljikohidrata je nužno. Uređaji za kontinuirano mjerenje uvelike olakšavaju život našoj djeci. Glikemije su mnogo, mnogo bolje. Smanjen je broj hiper i hipoglikemija jer kad imate uređaj koji konstantno mjeri, drugačije je nego kad mjerite konvencionalnim mjerenjem - kaže Rubija Kulenović, predsjednica Udruge djece i mladeži oboljele od dijabetesa USŽ-a.

Međugorje i Neum

Udruga organizira i radionice po školama, a 25 njezinih članova sudjelovat će i na Kampu mladih dijabetičara u Međugorju od 10. do 14. svibnja te na Ljetnom kampu u Neumu. Inače, 120 djece i mladih, članova ove Udruge, oboljelo je od dijabetesa tipa 1, a na upit koliko USŽ ima oboljelih od dijabetesa tipa 2, predsjednica Rubija Kulenović odgovara kako taj broj nije poznat.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije