usklađivanje mirovina

Mirovine za travanju Federaciji BiH rastu od 12 do 70 maraka

umirovljenici
05.04.2019.
u 11:00

Umirovljenici, korisnici Zavoda MIO, još će ovog mjeseca dobiti mirovine u dosadašnjim iznosima. Već idućeg mjeseca mirovine će biti uvećane za određeni iznos. Taj iznos ovisi o tome koliku mirovinu sada umirovljenik prima, piše Večernji list BiH.

Naime, kako navode iz Federalnog zavoda MIO, 15. travnja bit će donesena odluka o rastu mirovina. Kako sada stvari stoje, tom odlukom, sve mirovine, osim onih najviših, trebale bi biti uvećane za 3,5 posto.

U tom slučaju najniža mirovina, koja trenutačno iznosi 359,20 maraka, ubuduće će biti 371,76 konvertibilnih maraka, zajamčena, čija je visina sada 450,12 konvertibilnih maraka, ubuduće bi trebala biti 465,87 konvertibilnih maraka. Kao i prošle godine, povećanje će ponovno najviše osjetiti oni s velikim mirovinama.

Najviše mirovine ostaju iste

Tako će umirovljenik koji, primjerice, prima 2000 konvertibilnih maraka mjesečno, ubuduće imati 2070 konvertibilnih maraka mirovine. Sukladno zakonskoj odredbi, najviše mirovine, koje trenutačno u Federaciji Bosne i Hercegovine iznose 2174,48 konvertibilnih maraka, ni ove godine neće rasti.

Inače, riječ je o redovitom godišnjem usklađivanju mirovina, koje je predviđeno novim Zakonom o mirovinskom osiguranju koji je u Federaciji Bosne i Hercegovine na snazi nešto dulje od godinu dana. “To usklađivanje radi se 15. travnja svake godine na temelju dvaju parametara - realnog rasta BDP-a te indeksa potrošačkih cijena. Na osnovi tih dvaju podataka dobije se postotak.

Točan iznos bit će poznat kada Federalni zavod za statistiku objavi službene podatke o kretanju BDP-a i potrošačkih cijena, a predviđanja su da će povećanje mirovina iznositi oko 3,5 posto”, objasnio je nedavno glasnogovornik Zavoda MIO Federacije Bosne i Hercegovine Tomislav Kvesić.


Podsjetio je na činjenicu kako su najniže mirovine u ovoj godini već povećane za 3,2 posto, pa će zajedno s novim povećanjem minimalna mirovina u Federaciji BiH iznositi oko 370 konvertibilnih maraka.

Razlika za tri mjeseca

Važno je naglasiti kako će se odluka o povećanju mirovina primjenjivati retroaktivno od 1. siječnja 2019. godine, pa će svi umirovljenici u petom mjesecu dobiti uvećane mirovine za travanj, kao i razliku za prva tri mjeseca. To znači da će umirovljenik koji prima minimalnu mirovinu u visini od 359,20 konvertibilnih maraka idućega mjeseca dobiti nešto više od 400 konvertibilnih maraka. 


“Ukupno potrebna dodatna sredstva za ova dva povećanja iznose oko 90 milijuna konvertibilnih maraka na godišnjoj razini, što će se podmiriti iz redovitih prihoda Zavoda.

Priljev prihoda je zadovoljavajući i neće biti problema pri isplati mirovina”, kazao je nedavno Kvesić. Inače, sukladno Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju, isplata mirovina za ožujak počet će danas.

Ukupno potrebna sredstva za isplatu mirovina za ožujak, s uračunatim troškovima, iznose oko 180 milijuna konvertibilnih maraka, priopćio je Federalni zavod za mirovinsko i invalidsko osiguranje.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?