Zavod za statistiku radi izračun za redovito usklađivanje

Mirovine u Federaciji još će rasti, i to u travnju, krajem mjeseca znat će se i postotak

13.03.2023.
u 16:17

Umirovljenike u FBiH za mjesec dana očekuje novi rast mirovina, piše Večernji list BiH. Riječ je o redovitom usklađivanju koje je propisano Zakonom o MIO. - Mirovine se usklađuju 15. travnja svake godine, a usklađivanje se vrši u visini zbroja 50% porasta potrošačkih cijena i 50% porasta realnog BDP-a u FBiH u prethodnoj godini, a prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, osim mirovina ostvarenih u godini u kojoj se vrši usklađivanje, a najviše do stope rasta realnog BDP-a u prethodnoj godini - navedeno je u Zakonu o MIO.

Koliko će mirovine u travnju biti uvećane u odnosu na trenutačne iznose, bit će poznato krajem ovoga mjeseca. Ravnatelj Federalnog zavoda za statistiku Emir Kremić kazao je kako će službeni podaci o BDP-u biti objavljeni 31. ožujka. U skladu sa Zakonom o MIO, konačno usklađivanje mirovina izvršit će se 15. travnja, a trenutačno se ne može prejudicirati koliko će ono iznositi. Potvrdio je to za Fenu ministar rada i socijalne politike FBiH Vesko Drljača.

Podsjetio je na činjenicu kako je, nakon usvajanja ovogodišnjeg proračuna, izvršeno privremeno usklađivanje mirovina za 11,2%. U skladu s dogovorom Vlade FBiH i Saveza umirovljenika, odnosno davanjem suglasnosti na odluku Upravnog odbora Zavoda MIO FBiH o akontativnom usklađivanju mirovina, a zbog enormnog rasta cijena troškova života, prvi dio usklađivanja mirovina proveden je već u siječnju, kada su mirovine uvećane za nešto više od 11 posto. Praktički, umirovljenicima se, uslijed teške ekonomske situacije, izišlo u susret kako bi već od siječnja počela isplata uvećanog iznosa po osnovi redovitog usklađivanja. Tako trenutačno najniža mirovina iznosi 495 KM, zajamčena 590 KM, a prosječna 690 KM. Projekcije su da će ukupni postotak za usklađivanje mirovina biti iznad 15 posto, a znat ćemo točno kada budu dostupni podaci o rastu BDP-a i potrošačkih cijena - rečeno je iz Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje.

U slučaju da ukupno usklađivanje ove godine bude 15,6 posto, kako pokazuju trenutačna predviđanja, najniža mirovina u Federaciji BiH do sredine ove godine narast će na 515,20 KM, dok bi iznos zajamčene u tom slučaju trebao biti 617,40 KM. Sredstva za uvećanje su osigurana, a u skladu sa zakonom, uz travanjsku mirovinu umirovljenicima će biti retroaktivno isplaćena i razlika za siječanj, veljaču i ožujak za najmanje četiri posto, odnosno za razliku postotka usklađivanja. Ovaj rast ne mora biti i posljednji u ovoj godini. Naime, nije isključeno da će se ponovno tražiti i izvanredno povećanje. Iz Saveza umirovljenika Federacije BiH najavili su da će već u lipnju, ako inflacija nastavi rasti ovim tempom, umirovljenici tražiti i izvanredno usklađivanje mirovina.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?