Ministri opovrgnuli

Mirovine u Federaciji BiH se neće smanjivati

Jelka Milicevic
02.02.2016.
u 07:00

Potpredsjednica Vlade i ministrica financija Federacije BiH Jelka Milićević opovrgnula je navode kako će doći do smanjenja mirovina, dodajući kako je takva informacija lažno plasirana u javnost. 
“Federacija BiH uopće nije razmatrala mogućnost smanjenja mirovina, a informacije o tome su u javnosti pogrešno interpretirane”, rekla je Milićević za “Večernji list”.

Dezinformacije

Prema njezinim riječima, mirovine, koje sada imaju prosjek 366 maraka, ne mogu doći u pitanje. Nedavno je dopis koji je federalnom Zavodu MIO uputio federalni ministar rada, socijalne skrbi i obitelji Vesko Drljača o primjeni čl. 51. Zakona o MIO protumačen kao automatska najava smanjenja mirovina, i to za deset posto. 
Visina mirovina je u svakoj zemlji, a napose u ovakvoj BiH, ekonomsko, socijalno, ali i političko pitanje te bi svaka promjena mogla dovesti do teških posljedica. O tome su jučer razgovarali i federalni ministar s predstavnicima umirovljenika.

Zbog plasiranih dezinformacija o smanjenju mirovina te u cilju upoznavanja javnosti s točnom informacijom, federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača sastao se s predstavnicima Saveza udruženja umirovljenika u Federaciji BiH Mehmedalijom Rapom i Omerom Omerefendićem. Na sastanku je nedvojbeno zaključeno kako su stav i opredjeljenje Federalnog ministarstva i Saveza udruženja umirovljenika da dostignuta razina mirovina mora biti zadržana i osigurana njihova pravodobna isplata. 
“U tom cilju, potrebno je da sve nadležne institucije i tijela, u okviru svojih nadležnosti, poduzmu konkretne aktivnosti kako bi ovo bilo realizirano, te kako ne bi došlo do smanjenja mirovina. Ovim je, praktično, stavljena točka na svaku daljnju raspravu o ‘smanjenju’ postojećih mirovina”, navodi se u priopćenju nakon susreta.

Ministar i umirovljenici

Sugovornici su istaknuli kako su svjesni da je financijska situacija u mirovinskom sustavu teška, te podržavaju aktivnosti na osiguranju odgovarajućeg iznosa sredstava u proračunu FBiH za tekuće financiranje mirovina ostvarenih pod povoljnijim uvjetima, uvezivanje staža i druge mjere, koje imaju za cilj pojačanu naplatu doprinosa za MIO. Također, podržavaju rješenje da financijska stabilnost bude osigurana novim Zakonom o mirovinskom i invalidskom osiguranju uvođenjem tzv. rizničnog poslovanja, što praktično jamči redovitu isplata mirovina. Ovo omogućava da nedostajuća sredstva za isplatu mirovina u tekućem mjesecu budu namirena iz proračuna FBiH, odnosno drugih izvora koje osigura FBiH. U cilju realizacije svih ovih aktivnosti, Federalno ministarstvo i Savez udruženja umirovljenika će u predstojećem razdoblju neposredno surađivati, stoji u zajedničkom priopćenju sa sastanka. Isplata mirovina posljednje dvije godine je jako otežana i često se protegne puna dva tjedna te se isplaćuje od tekućih priljeva. U Federaciji BiH mirovine primaju 402.044 osobe, najniža mirovina iznosi 326,17 maraka, dok je zajamčeni iznos mirovine 434,90 maraka. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije