Federacija BiH

Mirovine opet kasne, tek jučer završena isplata

19.04.2016.
u 07:00

Umirovljenici ističu da se polako produljava rok isplate mirovina i da se bliži trenutak kada će biti zakinuti za jednu mirovinu

Unatoč sporazumu potpisanom između Vlade Federacije Bosne i Hercegovine i Saveza umirovljenika Federacije BiH o kraćim rokovima isplate mirovina, umirovljenici upozoravaju kako su kašnjenja ponovno aktualna. Naime, iako je spomenutim sporazumom potpisanim u rujnu prošle godine bilo definirano da mirovine za kolovoz trebaju biti isplaćene do 15. rujna, za rujan do 10. listopada i za listopad do 5. studenoga kao i za svaki sljedeći mjesec do petog u mjesecu, jedan dio umirovljenika na području Federacije BiH mirovine je dobio tek jučer.

“Isplata mirovina za ožujak okončana je danas. Nekih kašnjenja ima samo kod vojnih umirovljenika”, potvrdio je jučer za Klix.ba glasnogovornik Federalnog zavoda MIO Tomislav Kvesić. On je ovom prilikom napomenuo da isplata ovisi o dinamici uplata doprinosa, koja je različita od mjeseca do mjeseca. Umirovljenici, pak, ističu da se polako produljava rok isplate mirovina i da se bliži trenutak kada će biti zakinuti za jednu mirovinu. Podsjetimo, deficit Zavoda MIO Federacije Bosne i Hercegovine veći je od 150 milijuna KM, a mjesečno je za isplatu mirovina potrebno oko 157 milijuna konvertibilnih maraka , zbog čega se već dulje vrijeme mirovine isplaćuju tijekom više dana i iz sredstava tekućeg mjeseca.

Situaciju je dodatno otežala činjenica što je u prosincu prošle godine više od 10.000 osoba predalo zahtjev za prijevremeno umirovljenje, a polovina zahtjeva već je obrađena. Zahtjevi za prijevremeno umirovljenje odrazili su se i na prihode Federalnog zavoda MIO u siječnju. Naime, od 10.000 zahtjeva, čak 8000 odnosilo se na osobe koje su bile zaposlene u javnom sektoru, a čija mjesta nisu odmah popunjena, tako da je smanjen iznos koji je uplaćen za doprinose. S druge strane, Federalni zavod MIO potražuje više od milijardu konvertibilnih maraka.

Prema službenim evidencijama Porezne uprave Federacije BiH, saldo duga na dan 31. siječnja 2016. godine s obračunatim zateznim kamatama iznosio je 2.324.934.567,95 konvertibilnih maraka. Među najvećim dužnicima je i značajan broj javnih poduzeća u većinskom vlasništvu Vlade Federacije Bosne i Hercegovine. Iz navedenog je vidljivo kako bi poboljšanje naplate doprinosa znatno bolje riješilo financijsko stanje u kojem se našao Federalni zavod MIO.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije