Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Mirisne kiflice s džemom: Ukus koji na prvi zalogaj vraća u djetinjstvo

22. listopada 2021. u 07:38 0 komentara 541 prikaza
Foto: shutterstock

Kiflice su omiljena poslastica većini ljudi. Mirisnom, mekanom i toplom pecivu rijetko tko može odoljeti, posebno kada je s domaćim džemom od šljiva ili kajsija. Ovakvi ukusi na prvi zalogaj vraćaju u djetinjstvo.

Iako svaka domaćica ima svoj provjereni recept za kiflice, većina voli isprobavati različite, pa probajte onda i ove. 

Sastojci:
1 kg brašna
6 kašika šećera
2 kašičice soli
1 vrećica kvasca
250 ml mlijeka
250 ml vode
250 gr margarina
1 jaje za tijesto
1 jaje + 2 kašike mlijeka
džem po izboru
šećer u prahu za posipanje

Priprema:

Vodu i mlijeko sjediniti, pa zagrijati da tekućina bude mlaka. Dodajte kašiku šećera i kvasac, pa ostavite par minuta da kvasac zapjeni.

U dublju posudu sipajte svu tekućinu, jaje, sol i ostatak šećera i sve dobro sjedinite. Potom dodajte brašno i umijesite glatko, ne previše mekano i ne previše tvrdo tijesto, piše telegraf.rs. 

Tijesto je dobro umješeno kad nema grudvica i kada se odvaja od rubova posude. Kada je umješeno, tijesto pokrijte folijom i krpom, pa ostavite da narasta najmanje pola sata.

Kada tijesto naraste, ponovno ga premesite i podijelite na pet jednakih dijelova koje ćete formirati u loptice.

Svaku lopticu rastanjite oklagijom, tako da tijesto bude 1/2 cm debiljine.

Na četiri dela rastanjenog testa narendajte margarin, pa stavite jedan preko drugog. Na posljednji dio ne stavljate masnoću.

Tako naredano testo pospite brašnom i oklagijom razvijte što tanji krug. Tijesto isjeći na trokute, pa na svaki staviti po malo džema ili punjenja po izboru.

Savijte svaki trokut u kiflicu i redajte u podmazan pleh, pa ostaviti da narastu oko 45 minuta.

Pećnicu zagrijte na 200 stupnjeva. 

Svaku kiflicu premažite mješavinom jajeta i mlijeka, pa ih pecite oko 20 minuta, dok ne porumene.

Gotove kiflice uvaljajte u šećer u prahu i služite.

Dobar tek!

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.