Orašje

Mirisi i okusi tradicijske Bosanske Posavine

23.06.2016.
u 10:00

Dani Tolise spustili su zavjese, a Dani hrvatskog filma još nisu ni odškrinuli svoja vrata u Orašju. Ono što je zajedničko za te, ali i sve slične fešte, jesu brojni volonteri koji urade ogroman posao, no ostanu po strani zasjenjeni glavnim likovima manifestacije što pune naslovnice i uglavnom se o njima govori. Bez ikakve naknade angažiraju se kako bi gosti ponijeli iz Posavine prekrasne dojmove uz poznato obećanje: “Vraćamo se Posavini”. Ovoga puta želimo u središte pozornosti staviti neumorne posavske bake koje ne sjede u prvom redu ni na bilo kakvom prijmu. Unatoč bremenu od nekoliko desetljeća, toliške bake, ali i slavonske snaše, na filmskom festivalu u Orašju cijelo su vrijeme trajanja manifestacija na nogama, samozatajno i strpljivo uz svoje stare štednjake spravljajući slasne posavske delicije kojima dočekuju goste tradicionalnom posavskom kuhinjom.

Posavske krafne i listarići

Svake su večeri u vrijeme jubilarnih desetih Dana Tolise bake ponovno strpljivo pekle posavske krafne i listariće. Mirisima su mamile svakog gosta, a kako to rade svake godine, kažu nam, napekle su barem tisuću listarića.

-Naše godine nisu nam breme, one su nam samo dale iskustvo da pravimo ovako dobre krafne i naše listariće kojima apsolutno nitko ne može odoljeti. Posebno su se svidjeli glazbenicima iz Osijeka i folklorašima Rijeke i Hercegovine - kažu nam bake koje su svake večeri ispred toliškoga Dvora, na svojim starim štednjacima spremale pite, modlice, krafne… - Mi ovo radimo otkako smo se udale jer, kada dođeš u brojnu obitelj, moraš znati kuhati. Danas je drukčije. Mladi više vole druga jela, ali pokušavamo i njih naučiti ovim našim receptima - kažu nam toliške bake.

Hvala “Večernjaku”

Što se Tolišanki tiče, najstarija baka stara više od sedam desetljeća, Janja Nedić, svake godine ne izostaje sa svojim doprinosom u spravljanju listarića, a vrsne kuharice Ana Vincetić i Ana Oršolić također su cijelo vrijeme trajanja fešti bile dežurne za vrelim starinskim štednjakom koji je uspio samo za prigodu manifestacije montirati Mirko Vukić. Mirko se potrudio da ove godine i pozornica, na kojoj je prekrasna kola i igre izvelo desetak KUD-ova iz BiH i RH, također bude u novome ruhu. S elementima etno Posavine i detaljima koji govore kako se nekada živjelo u ovom kraju, pozornica je progovorala o davnim vremenima. - Pohvaliti treba i Ostružane jer su ove godine učinili dobrodošlicu osobito srdačnom uz tradicionalnu kavu i rakiju, kolače i etnoizložbu, kaže nam Mirko. Predsjednik Organizacijskog odbora, prof. Mario Oršolić, kaže kako će svim volonterima zahvaliti na posebno organiziranoj roštiljadi.

- Žao nam je što na naš jubilej nismo mogli ugostiti gospodina Jozu Pavkovića i zahvaliti mu za veliku medijsku potporu koju Večernji list daje našoj manifestaciji, ali poziv mu je uvijek otvoren, poručuju iz Organizacijskog odbora. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?