20. izbor najboljeg sportaša BiH

Miralem Pjanić i Marica Gajić najbolji sportaši BiH

15.12.2020.
u 14:09

Nogometaš Miralem Pjanić i košarkašica Marica Gajić najbolji su sportaši Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, odlučio je ovo jednoglasno žiri 20. jubilarnog Izbora najboljeg sportaša BiH u organizaciji banjolučkih Nezavisnih novina i Radiotelevizije BiH, piše Večernji list BiH. 

Online i TV prijenos

Ove godine žirijem je predsjedala proslavljena košarkašica Slađana Golić, a manifestacija je zbog pandemije koronavirusa emitirana iz A studija BHRT-a bez nazočnosti publike na BHT1 i www.nezavisne.com.

Uz pridržavanje svih epidemioloških mjera, nošenja maski i držanja fizičkog razmaka, manifestacija Izbora najboljeg sportaša protekla je na vrhunskoj razini te je samo potvrđeno da se radi o najrelevantnijem izboru ovakve vrste u BiH. Izbor je održan uz partnerstvo Olimpijskog odbora BiH i snažnu potporu Ministarstva civilnih poslova BiH.

Miralem Pjanić, nogometaš Barcelone, prvi put u karijeri stigao je do ovoga laskavog priznanja, nakon što je u godini na izmaku osvojio četvrtu titulu s Juventusom te onda ispunio snove potpisavši za slavnu Barcelonu. “Hvala vam svima za nagradu sportaša godine, naravno da mi je vrlo drago što sam je dobio. Zahvaljujem svima koji su me birali, kao i reprezentaciji i klubu. Bila je vrlo uspješna sezona s Juventusom, a prelazak u Barcelonu sigurno je kruna moje karijere i nešto fenomenalno. Nadam se da će u budućnosti biti još puno uspjeha. Ovo će biti još motiv da bolje radim i budem primjer našoj djeci u BiH, da i oni budu jednog dana u reprezentaciji i najvećim klubovima svijeta. Ova nagrada imat će posebno mjesto u mojoj kući”, kazao je Pjanić.

Među tri najbolja našli su se i rukometaš Flensburga i reprezentacije BiH Benjamin Burić i reprezentativac BiH u košarci Jusuf Nurkić.

Marica Gajić u nekoliko posljednjih godina redovito je ulazila u top 3 najboljih sportašica, a ove godine konačno je dočekala da se okiti titulom najbolje. Blistala je na parketima, posebno u dresu bh. reprezentacije koja se nalazi na pragu Eurobasketa, a kada je klupska karijera u pitanju, napravila je veliki transfer potpisavši za najbolju španjolsku ekipu - Avenidu s kojom igra i Euroligu te je osvojila Superkup Španjolske.

“Prije svega, zahvaljujem svima koji su bili uz nas u ovoj teškoj godini, također hvala BHRT-u i Nezavisnim novinama, kao i žiriju koji me izabrao za najbolju sportašicu BiH. Ova godina gotovo je iza nas, nadam se da će sljedeća biti još bolja, iako je i ova bila jako uspješna. Nadam se da ćemo pobjedama protiv Švicarske i Estonije potvrditi plasman na EP. Idemo dalje, dat ćemo sve od sebe da obradujemo naše navijače i one koji nas podržavaju”, naglasila je Gajić.

U konkurenciji među tri najbolje sportašice bile su još i biciklistkinja Lejla Tanović i odbojkašica Ajla Paradžik. Tradicionalno su dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija. Epitet najbolje ekipe ponijela je Ženska košarkaška reprezentacija BiH koja grabi k plasmanu na EP. Poštujući sve mjere u cilju suzbijanja zaraze koronavirusom, “zmajicama” je nagrada dodijeljena u dvorani, iz ruku proslavljene Razije Mujanović, a uručena je kapetanici Milici Deuri.

“Uime ženske reprezentacije i svih djevojaka želim zahvaliti Nezavisnim novinama, BHRT-u i žiriju na ovoj nagradi. Ovo će nam svakako biti poticaj za sve što nas očekuje sljedeće godine. Ova ekipa ima srca, zaslužuje ovu nagradu i ja se nadam da ćemo uz dvije pobjede potvrditi EP i tamo predstaviti BiH na najbolji mogući način te učiniti sve Bosance i Hercegovce izuzetno ponosnim”, poručila je Deura.

Nagrada za najboljeg trenera zasluženo je otišla u ruke Gorana Loje, izbornika bh. košarkašica, koji je na dobrom putu da nakon 22 godine odvede žensku reprezentaciju na smotru najboljih Starog kontinenta.

Zahvaljujem BHRT-u i Nezavisnim novinama na dodijeljenoj nagradi. Zahvalio bih, prije svega, ovim djevojkama, jednoj sjajnoj ekipi koja se u ovoj teškoj godini, situaciji pandemije koronavirusa, uspjela skupiti i odigrati dvije utakmice. Pobjedom nad Švicarskom uspjet ćemo ostvariti plasman na Eurobasket nakon 22 godine. Najveća zahvala ide mome timu”, rekao je Lojo.

Plivačica iz Mostara

Za najperspektivniju sportašicu i najperspektivnijeg sportaša proglašeni su mlada plivačka zvijezda Lana Pudar i tenisač Marko Maksimović. Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, a ova titula pripala je jednoj od najznačajnijih sportskih organizacija u gradu na Neretvi, Sportskom savezu grada Mostara, a nagradu je primio Dženan Šuta. Žiri je nagradu za fair-play i sportskog uzora dodijelio nekada sjajnoj stolnotenisačici Emini Hadžiahmetović.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su legendama FK Željezničar i KK Bosna Zdenku Jeliću i Bošku Grubniću te potshumno Siniši Kisiću i Sakibu Malkočeviću. Nagrada za najbolju momčad u sportu za invalide pripala je Košarkaškom klubu invalida Vrbas, dok je priznanje za najboljeg sportaša u sportu za invalide pripala atletičaru Omaru Bojčiću.

Srca čitatelja Nezavisnih i posjetitelja portala www.nezavisne.com ove godine osvojio je rođeni borac u vodi i životu - plivač Ismail Zulfić.

Tako je 20. jubilarnim izborom spuštena zavjesa na sportsku priču u 2020. godini, definitivno najtežu do sada.

U glazbenom dijelu manifestacije nastupio je orkestar Muzičke produkcije BHRT-a.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije