Porazni podaci ministarstva financija FBiH

Minus u Federalnom proračunu čak 380 milijuna maraka

'federalna-vlada-fena'
Foto: ''
13.11.2013.
u 09:44

Ovo je ministarstvo jedno od rijetkih koje je praktično priznalo kako je iznimno nestabilno stanje u ovome entitetu

- Ukupno obračunati rashodi i izdaci za prvo polugodište 2013. godine iznose 813,3 milijuna maraka, što je 37% planiranog za 2013. godinu. Sama činjenica da do kraja prvog polugodišta još uvijek nisu izmirene sve prenesene obveze iz 2012. godine, te da je bilo obustavljeno izvršavanje rashoda i izdataka za kategorije kapitalnih i tekućih transfera, te za nabavu stalnih sredstava ukazuje da u prvom polugodištu 2013. godine likvidnost federalnog proračuna nije na zavidnoj razini, navodi se u izvješću Ministarstva financija FBiH.

Porezi podbacili

Ovo je ministarstvo jedno od rijetkih koje je praktično priznalo kako je iznimno nestabilno stanje u ovome entitetu, a aktualne vlasti se ne slažu ni oko čega, samo oko raspodjele proračunskog plijena. Prema dostupnim podacima, ukupno ostvareni prihodi u prvom polugodištu iznose 867,8 milijuna maraka, što je 39% od planiranog za ovu godinu. Po tim podacima u odnosu na planirane prihode manje je 244 milijuna, a kada se tome dodaju podaci da se Federacija dodatno zadužila u tome razdoblju za 138,4 milijuna maraka, onda se dolazi do vrtoglavog minusa od oko 380 milijuna maraka. U strukturi prihoda, porezi čine 591 milijun maraka, što je pak 44% od planiranog iznosa za 2013. godinu. Ti prihodi bilježe rast od 50,3 milijuna maraka u odnosu na godinu dana ranije, dok su prihodi od poreza na dobit pojedinaca i poduzeća ostvareni u iznosu od 29,3 milijuna maraka i u padu su od 11% u odnosu na ostvarenje prihoda od poreza na dobit u prošlogodišnjem pestomjesečnom razdoblju.

Kompletan članak čitajte u današnjem Večernjem list...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?