PROGLAŠEN KRIVIM

Ministrica vanjskih poslova BiH brani osuđenog zapovjednika mudžahedina koji su ubijali Srbe i Hrvate

Foto: Armin Durgut/Pixsell
1/2
25.01.2021.
u 08:32

U petak je sud BiH Mahmuljina proglasio krivim za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika te ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osudio ga na 10 godina zatvora.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković oštro je napala i odbacila osuđujuću presudu za ratne zločine Sakibu Mahmuljinu, nekadašnjem zapovjedniku Trećeg korpusa Armije BiH u čijem je sastavu bila i postrojba "El mudžahedin", sastavljena od dragovoljaca iz islamskih zemalja.

U petak je sud BiH Mahmuljina proglasio krivim za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika te ratni zločin protiv civilnog stanovništva i osudio ga na 10 godina zatvora.

No Bisera Turković se ne slaže s još nepravomoćnom presudom suda države u kojoj je ministrica i ne smatra Mahmuljina krivim već, naprotiv, postavlja ga kao primjer obrane BiH.

U objavi na Facebooku, koja prelazi granice izvršne vlasti i miješa se u sudstvo koje bi trebalo biti nezavisno, stoji kako: "Ovo nije presuda Sakibu, ovo je presuda svima koji su branili svoju zemlju od najezde zločinaca!" te prenosi riječi Mahmuljinova sina kako je "i poslije rata - rat".

U optužnici protiv Mahmuljina se konkretno navodilo da tijekom 1995. u završnim operacijama na području općine Zavidovići i planine Ozren, kao zapovjednik 3. korpusa Armije BiH, nije ništa poduzeo kako bi spriječio zločin pripadnika odreda El mudžahedin. Oni su od srpnja do rujna 1995. godine ubili najmanje 55 ratnih zarobljenika, pretežno srpske nacionalnosti.

Sud je naveo da je Mahmuljin imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije poduzeo ništa kako bi ih kaznio. Od iste postrojbe su stradavali i Hrvati - primjerice, u selu Bobaši selo kod Viteza ubijeno je 1993. godine 15 Hrvata, a upravljali su i logorom Mehurići kroz koji je prošlo tisuće Hrvata.

Obrana je tijekom suđenja tvrdila kako Mahmuljin nije efektivno kontrolirao postrojbu "El mudžahedin" jer je ona imala svoj zatvoreni ustroj i zapovjednu liniju ustrojenu na vjerskoj osnovi.

Ministrica vanjskih poslova BiH iz redova SDA u nastavku svoje objave prenijela je pismo sina nepravomoćno osuđenog umirovljenog generala te je popratila riječima: "Ovako govori sin čovjeka koji je branio svoju zemlju koja je bila napadnuta, a danas mu sude". Pismo, s kojim se očito slaže, a koji iznosi tvrdnje koje teško mogu prihvatiti ostala dva konstitutivna naroda u BiH, kaže kako je "i poslije rata, rat".

- Njih boli, a mi smo ponosni što su naši vojnici i naši komandanti oslobađali državu od fašista i terorista kakve povijest može upamtiti samo kao počinitelje genocida, a nas kao osloboditelje. Borba protiv njih nikada nije ni prestala, jer "i poslije rata je rat!“ a mi s ponosom možemo i trebamo reći : "Svi smo mi Sakib i Atif i Izet i Mehmed i Rasim i Mustafa i Midhat i Vikić i sve i jedan pripadnik najčasnije Armije RBiH zbog koje nam dušmani nisu i nikad neće halaliti naš opstanak!"- kaže se u pismu sina nepravomoćno osuđenog generala kojega je prenijela ministrica Turković.

Komentara 1

IJ
I ja tebi
12:32 25.01.2021.

Svašta može bit minista bože sačuvaj. Da joj je prikopčao glupomjer sigurno bi pokazao 100%.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije