Nakon 4 godine ponovno aktualizirano pitanje financiranja bolnica

Ministarstvo zdravstva formira radnu skupinu za rješavanje statusa kliničkih centara u FBiH

17.01.2022.
u 21:07

Federalno ministarstvo zdravstva zatražilo je prijedlog imenovanja po dva člana u navedenu radnu skupinu još 2017, međutim, do prosinca 2021. nisu pristigla sva potrebna imenovanja

Rješavanje statusa kliničkih centara u Federaciji BiH pitanje je koje se ponovno, nakon pune četiri godine, pokrenulo krajem prošle godine, piše Večernji list BiH.

Riješiti statuse

Federalno ministarstvo zdravstva po drugi put je od nadležnih institucija zatražilo da dostave imena osoba koje će činiti radnu skupinu koja će raditi na izradi prijedloga ugovora kojim bi se regulirala prava i obveze osnivača nad tri sveučilišna klinička centra na području Federacije BiH budući da neke institucije imena svojih predstavnika nisu dostavila kroz protekle četiri godine. Spomenuta radna skupina bi trebala riješiti status Univerzitetskog kliničkog centra Sarajevo, Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, Univerzitetskog centra Tuzla.

Naime, Vlada Federacije BiH je još u prosincu 2017. godine donijela zaključak kojim je usvojena informacija o aktivnostima mjerodavnih tijela kliničkih centara u Federaciji BiH na izradi ugovora o međusobnim pravima, obvezama i odgovornostima osnivača nad kliničkim centrima s posebnim fokusom na preuzimanje financijskih obveza spram preuzetih osnivačkih prava. Također, zaključkom je definirano da će Vlada Federacije BiH na prijedlog Federalnog ministarstva zdravstva, federalnog ministarstva financija, mjerodavnih županijskih ministarstava zdravstva, Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH, županijskih zavoda zdravstvenog osiguranja Sarajevo, Tuzla i Mostar, kliničkih centara Sarajevo, Tuzla i Mostar formirati radnu skupinu koja će izraditi prijedlog ugovora o međusobnim pravima obvezama i odgovornostima osnivača nad kliničkim centrima s posebnim fokusom na preuzimanje financijskih obveza spram preuzetih osnivačkih prava.

Spomenuta radna skupina očito nikada nije formirana, budući da je Federalno ministarstvo zdravstva krajem prošle godine ponovno svim institucijama koje su uključene u proces izrade spomenutog prijedloga ugovora poslalo urgenciju u kojoj traže da se dostave imena osoba koje će je činiti.

Nema imenovanja

”Nakon donošenja zaključka na sjednici Vlade Federacije BiH održanoj dana 7. prosinca 2017. godine Federalno ministarstvo zdravstva zatražilo je prijedlog imenovanja po dva člana u navedenu radnu skupinu.

Do danas nisu pristigla sva potrebna imenovanja”, stoji u dopisu koji je u prosincu 2021. upućen svim mjerodavnim institucijama koje su ranijim zaključkom Vlade Federacije BiH uključene u rješavanje ovog pitanja.
U dopisu se traži da institucije koje nisu izvršile imenovanja svojih dvaju predstavnika u radnu skupinu to žurno naprave, a da oni koji su to napravili potvrde ranije imenovane članove ili delegiraju nove.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?