Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Ministar Osmanović razgovarao s pomoćnikom direktorice UNESCO-a

26. veljače 2016. u 13:08 0 komentara 56 prikaza
razgovor

Ministar civilnih poslova Bosne i Hercegovine Adil Osmanović razgovarao je s pomoćnikom generalne direktorice UNESCO-a Frančeskom Bandarinijem u Istanbulu gdje boravi na sastanku Vijeća ministara kulture jugoistočne Europe.

Podsjetio je Bandarinija na projekt nominacije stećaka za upis na Listu svjetske baštine UNESCO-a, koji je zajednički projekt Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH u Sarajevu.

Osmanović očekuje kako će na sjednici Komiteta za svjetsku baštinu u srpnju biti donesena pozitivna odluka o upisivanju stećaka na Listu svjetske baštine.

- Bosna i Hercegovina, zajedno s Albanijom, Srbijom, Makedonijom i Crnom Gorom dala je podršku UNESCO-vom prijedlogu regionalnog programa jačanja kapaciteta u oblasti borbe protiv nelegalne trgovine kulturnim dobrima, a s kojim će se aplicirati za sredstva višekorisničkog IPA II programa Europske unije - rekao je ministar Osmanović.

Dodao je kako je s ciljem zaštite kulturnih dobara potrebno dalje osposobljavati profesionalce u oblasti kulture, policijskih i carinskih agencija i sudstvo.

U razgovoru Osmanovića i Bandarinija konstatirano je kako zemlje jugoistočne Europe njihovu opredijeljenost za zaštitu kulturnog nasljeđa i borbu protiv nezakonite trgovine kulturnim dobrima iskazuju kroz aktivnosti u okviru Vijeća ministara kulture jugoistočne Europe. 

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.