Poslodavci najavljivali da će morati staviti ključ u bravu

Minimalac od 900 KM prosječnu plaću povećao za 0,6 posto

24.02.2024.
u 16:34

Prosječna mjesečna neto plaća u Republici Srpskoj isplaćena u siječnju 2024. godine iznosila je 1312 KM i u odnosu na prosinac 2023. nominalno je veća za 0,6 posto, dok je u odnosu na isti mjesec prethodne godine nominalno veća za 3 posto. Prosječna mjesečna bruto plaća iznosila je 2001 KM, piše Večernji list BiH.

Odluka Vlade

Promatrano po područjima, u siječnju 2024. godine najviša prosječna neto plaća isplaćena je u području financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja i iznosila je 1758 KM, a najniža prosječna neto plaća u siječnju 2024. isplaćena je u području građevinarstva, 981 KM. U siječnju 2024. godine, u odnosu na siječanj 2023., u svim područjima zabilježen je nominalni rast neto plaće, od čega najviše u područjima umjetnosti, zabave i rekreacije - 6 posto, trgovine na veliko i malo, popravka motornih vozila i motocikala - 5,9 posto i financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja 5,5 posto. Statistika je demantirala poslodavce koji su tvrdili da će ih povećanje minimalca gurnuti u propast. Naime, Vlada Republike Srpske obradovala je za Novu godinu tisuće radnika povećanjem minimalne plaće na 900 KM. Poslodavci su najavljivali da će zbog povećanja minimalca morati staviti ključ u bravu. Neki su to zaista i učinili, ali je pitanje koliko je samo povećanje plaće bio razlog. Naime, zbog "nerazumnog povećanja minimalca od oko 40 posto bruto više", Mila-tekstil iz Prijedora pokrenula je proces likvidacije. Bez posla je ostalo 40 radnika. - Kako je Vlada donijela nerazumnu odluku da se digne ta minimalna plaća za 200-300 KM, uz negativno poslovanje od prošle godine, mi to nismo mogli podnijeti – ističe Mladen Popović, vlasnik Mila-tekstila. Dakle, tvrtka je i godinu prije negativno poslovala.

Optužbe poslodavaca

– Poslovna zajednica počela je žaliti se jako rano. Postojao je dogovor da se pričeka jedno tromjesečje da vidimo kako će se stvari odvijati. Nisu svi u problemu, ali sada su svi digli glas i svi nešto očekuju. Ovaj slučaj u Prijedoru, nažalost, žao mi je ako je netko ostao bez posla, ali mislim da je malo prenapuhan – kazao je tom prilikom ministar rada RS-a Danijel Egić. Građani kažu da je i 900 KM malo s obzirom na rast cijena. - Svi čije poslovanje ne može ostvariti novi minimalac, neka ga slobodno zatvore. Sigurno bi propalo u kratkom roku, izuzev da im radnici počnu besplatno raditi. Smanjite, gospodo, osobni luksuz, možda i namirnice i veće plaće od minimalne - kažu građani. U FBiH je situacija s minimalcem znatno lošija nego u RS-u. Naime, za razliku od smjelog poteza vlasti u RS-u, u FBiH je minimalac porastao za 23 KM i iznosi 619 KM. Iznos je ovo koji može radnike stimulirati na odlazak iz BiH, a ne na zadovoljstvo poslom i ostanak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?