Prioritet Vlade FBiH bio poboljšanje prometne infrastrukture

Milijuni maraka uloženi u izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih prometnica

autocesta u izgradnji buna počitelj
10.12.2022.
u 14:52

Poboljšanje prometne infrastrukture bio je jedan od prioritetnih zadataka Vlade Federacije BiH u razdoblju od 2015. do 2022. godine. Milijuni konvertibilnih maraka uloženi su u izgradnju novih, kao i u rekonstrukciju te dogradnju postojećih prometnica kroz Federaciju BiH. Prema podacima publikacije “Transferi federalnih ministarstava - Vlada FBiH u mandatu 2015. - 2022.”, objavljenoj početkom studenoga ove godine, više projekata je završeno, dok je realizacija nekih tek u početnoj fazi. Među projektima u kojima su radovi u završnoj fazi izgradnja je transverzale u Sarajevu (Bare - tunel Kobilja Glava - Hotonj), za što je iz proračuna Federacije BiH izdvojeno 10,236.723,56 KM.

Projekti i realizacija

Kako se navodi u spomenutoj publikaciji, u kojoj su sublimirani svi važniji projekti ovog saziva Vlade Federacije BiH, za sanaciju dionice M-17 od Španjolskog trga do Doma zdravlja u Mostaru izdvojeno je 368.216 KM. Sanacija dionice Španjolski trg - hotel Ero, Ulice kralja Tomislava (Avenija) - novi kolnik, kao i vodovodna i fekalna kanalizacija te izgradnja rotora koštali su Federaciju BiH 5,270.850 KM. Radovi na ovoj dionici završeni su učinkovito i u roku. Jedan od značajnijih projekata je i završetak dionice Međine - Miljkovići te kružni tok Međine L = 6,7 km, vijadukt Marijanovića draga. Za ovaj projekt Federacija BiH osigurala je 402.611,40 KM vlastitih sredstava, 1. dionica Međine - Miljkovići završena je i puštena u promet te su u tijeku radovi na 2. dionici vijadukt Marijanovića draga, stoji u publikaciji “Transferi federalnih ministarstava - Vlada FBiH u mandatu 2015. - 2022.”. Za izradu projektne dokumentacije za gradsku autocestu u Sarajevu, dionicu Stup - Buća Potok - Pofalići - Velešići - Bentbaša izdvojeno je 245.141,05 KM. Poddionica Vicki Brod - Đurđevik na pravcu Tuzla - Sarajevo također je jedan od projekata koji financira Vlada Federacije BiH. Na ovoj poddionici slijedi eksproprijacija nekretnina pa izbor izvođača radova, a za njezinu realizaciju izdvojeno je 2,434.034,15 KM.

Tuneli i brze ceste

Vrijednost sanacije magistralne ceste M-15 Sanski Most - Kamičak, prema podacima iz navedene publikacije, je 760.000 KM, projekt je učinkovito završen, a sredstva namjenski investirana. Vrijednost radova izgradnje brze ceste Lašva - Nević Polje, LOT 4, iznosi 21,500.000 KM. Kada je u pitanju ovaj projekt, tijekom 2022. godine počeli su radovi na terenu, eksproprijacija je završena i plaćena.
Prema podacima iz publikacije, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju autoceste Orašje - Tuzla, dionice Maoča - Tuzla, LOT V, Ošanići - Tuzla, za što su izdvojene 242.000 KM. Izgradnja brze ceste Mostar - Široki Brijeg - granica RH također je jedan od prioritetnih projekata Vlade Federacije BiH. U tijeku je izrada projektne dokumentacije čija je vrijednost 388.000 KM. Prema podacima iz publikacije, u tijeku je izrada projektne dokumentacije za izgradnju brze ceste Lašva - Travnik - Jajce, dionice Nević Polje - Turbe u vrijednosti od 1,777.840 KM. Kada je riječ o izgradnji brze ceste Prača - Goražde, LOT 1, LOT 2 tunel Hranjen, faza 1., trenutačno se izvode radovi na probijanju tunela Hranjen. Vrijednost radova na ovom projektu je 70,012.741,95 KM.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije