Vlada radila na uštedi energije i smanjenju stakleničkih plinova

Milijuni KM uloženi u utopljavanje javnih objekata u Federaciji BiH

26.12.2022.
u 17:55

Najveći broj energetski obnovljenih objekata nalazi se u Zeničko-dobojsko (16), Hercegovačko-neretvanskoj (15) te Sarajevskoj županiji (9)

Jedan od fokusa Vlade Federacije BiH u proteklom razdoblju bio je zaštita okoliša smanjenjem stakleničkih plinova te ušteda energije utopljavanjem javnih objekata, piše Večernji list BiH.

Ulaganja, sanacije šteta...

Novi vanjski izgled, koji ujedno sa sobom nosi i uštedu energije, tijekom proteklih sedam godina dobile su brojne obrazovne ustanove, vrtići, domovi zdravlja, zgrade lokalne samouprave, objekti ministarstava… na području Federacije BiH. Ključnu ulogu u ovim projektima, čijom su realizacijom već ušteđene stotine tisuće maraka (energije), imalo je Ministarstvo prostornog uređenja Federacije BiH na čelu s ministrom Josipom Martićem.

Tako je u razdoblju od 2015. do 2022. godine, prema podacima iz publikacije "Transferi federalnih ministarstava - Vlada Federacije BiH u mandatu 2015. - 2022." objavljenoj početkom studenoga ove godine, putem ovog ministarstva kroz razne projekte u Tuzlansku županiju uloženo 2,204.601,12 KM, Posavsku županiju 1,964.426,73 KM, Unsko-sansku županiju 1,439.532,29 KM, Zapadnohercegovačku županiju 2,760.805,39 KM. Uz projekte utopljavanja zgrada radi uštede energije, ovo Ministarstvo sudjelovalo je u sanaciji šteta nastalih uslijed poplava i klizišta te zaštiti nacionalnih spomenika. Tijekom navedenog razdoblja, kako se navodi u spomenutoj publikaciji, ovo ministarstvo izvršilo je transfere u iznosu od 2,306.000 KM za projekte na području Hercegovačko-neretvanske županije te 730.000 KM na području Hercegbosanske županije.

Federalno ministarstvo prostornog uređenja je, kako se navodi u dokumentima, projekte energetske učinkovitosti realiziralo s raznim partnerima poput UNDP-ja, GIZ-a, Caritasa te KFW-a. Podsjetimo, BiH je prepoznala važnost energetske učinkovitosti za potporu održivom ekonomskom rastu i kretanju prema pristupanju Europskoj uniji. Kao članica Energetske zajednice, BiH je izradila nacrt Nacionalnog akcijskog plana za energetsku učinkovitost (NEEAP) koji je podrazumijevao indikativni cilj uštede energije od devet posto do 2018. godine.

Kao jedan od koraka prema ispunjavanju ciljeva NEEAP-a Vlada je 2016. godine potpisala kredit s Međunarodnom asocijacijom za razvoj (IDA) kojim se financirao projekt "Unapređenje energetske učinkovitosti u zgradama javnog sektora" u BiH. Glavni razvojni cilj projekta energetske učinkovitosti za BiH bio je pokazati prednosti poboljšanja energetske učinkovitosti u objektima javnog sektora i podržati razvoj prilagodljivih modela financiranja energetske učinkovitosti.

Energetska učinkovitost

Projekt "BEEP" posvećen je građevinskim radovima utopljavanja i obnove javnih zgrada, a u sklopu kojeg je od 2016. do 2019. godine obnovljeno 48 objekata na području Federacije BiH. Od ukupnog broja objekata (njih 48), mjere povećanja energetske učinkovitosti provedene su u 35 obrazovnih i 8 zdravstvenih institucija na županijskoj razini te pet objekata na razini Federacije BiH. Od toga, najveći broj energetski obnovljenih objekata nalazi se u Zeničko-dobojskoj (16 javnih objekata), Hercegovačko-neretvanskoj (15 javnih objekata) te Sarajevskoj županiji (9 javnih objekata).

Mjere povećanja energetske učinkovitosti također su provedene i na području ostalih županija. Inače, više od 70 posto zgrada javne namjene u BiH projektirano je i izgrađeno prije više od 30 godina, ne uzimajući u obzir njihovu energetsku učinkovitost te otisak ugljika. Osim energetske učinkovitosti, značajan potencijal za smanjenje emisija ugljičnog dioksida s učinkom staklenika leži u mjerama izmjene goriva: više od 80 posto zgrada javnog sektora tijekom 2016. godine koristilo je fosilna goriva (ugljen, lož-ulje i prirodni plin) ili sustave daljinskog grijanja, koji također uglavnom koriste ugljen. Cilj svih projekata energetske učinkovitosti koji su realizirani ili se tek trebaju realizirati je povećati zaštitu okoliša smanjenjem emisija ugljičnog dioksida, navodi se u dokumentima. •

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?